Nieuws
0

Gasunie boekt verlies van ruim half miljard

Mischa Brendel

Over de eerste helft van 2011 heeft Gasunie een verlies geboekt van 548 miljoen euro.

Het verlies is volgens de staatsdeelneming het gevolg van nieuwe regels die de NMa heeft opgesteld en met terugwerkende kracht vanaf 2006 wil invoeren. Deze regels bepalen de hoogte van de tarieven die landelijk netbeheerder Gas Transport Services (GTS), dochteronderneming van Gasunie, in rekening mag brengen. De nieuwe regels baseren zich op een fors lagere waarde van het bestaande Nederlandse gasnet, waardoor GTS de tarieven met terugwerkende kracht moet verlagen.

Ook wordt het toegestane rendement op investeringen verlaagd, ‘waardoor de haalbaarheid van investeringen onder druk komt te staan’, zo laat Gasunie weten. Hierdoor heeft het staatsbedrijf nu al 900 miljoen euro afgeboekt. ‘Indien de NMa later dit jaar de regels ongewijzigd vaststelt en Gasunie verplicht om met terugwerkende kracht de verlaagde tarieven te verrekenen, dan kan deze afboeking oplopen tot naar schatting 1,7 miljard euro in totaal’, aldus Gasunie.

Paul van Gelder, directeur van Gasunie laat weten dat het bedrijf zijn uiterste best te doen om deze tegenvaller op te vangen. ‘Maar dit dreigt wel ten koste te gaan van het uitbouwen van de gasrotonde en daarmee de sterke positie van Nederland in de internationale energiemarkt’, aldus Van Gelder.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×