Nieuws
0

Geothermie in Nederland verdubbelde in 2013

Mark van Baal

De inzet van energie uit de bodem, zowel met behulp van warmte- en koudeopslag (wko) als door middel van geothermie, is volgens het CBS in 2013 met 19 % toegenomen tot 4,3 PJ.

Geothermie verdubbelde van 495 TJ (0,495 PJ) in 2012 naar 993 TJ (0,993 PJ) in 2013. Het totale Nederlandse energiegebruik ligt tussen de 3.000 en 4.000 PJ, afhankelijk van de definitie.

Wko wordt relatief veel toegepast voor de verwarming en koeling van grote kantoren en wooncomplexen, waar wko zonder subsidie financieel haalbaar is; in het algemeen geldt dat voor kantoren met een vloeroppervlak vanaf 10.000 m2.

Aardwarmte of geothermie, waarvoor putten van minimaal 500 m moeten worden geslagen, is duurder en wordt nog relatief weinig toegepast. Er zijn nu ongeveer tien geothermieprojecten in Nederland, vertelt Marco Bakker, customer engineer bij Eneco Zakelijk. Het betreft voornamelijk grote tuinbouwprojecten. Na het eerste proefproject bij een tuinder in Bleijswijk toonden meer tuinders interesse. Vorig jaar kwam een aantal van die projecten af, vandaar de grote groei in 2013.

‘Om een geothermieproject financieel interessant te maken, heb je een grote warmtevraag nodig’, zegt Bakker. ‘Bijvoorbeeld een nieuwbouwproject met 4.000 woningen.’ De terugverdientijd ligt bij grote projecten tussen de vijf en tien jaar, de SDE+ subsidie meegerekend. Bij grote kantoren zal geothermie niet zo snel worden toegepast, omdat die ook een koudevraag hebben en wko dan financieel interessanter is. ‘De koeling krijg je er dan als het ware gratis bij.’

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten