Nieuws
0

Gissen over gasbeleid

Herman Damveld

Het aardgasbeleid van minister Kamp van Economische Zaken lijkt niet gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar op onzekerheden en gissingen, zo blijkt uit een analyse van TW.

Begin 2014 besloot minister Kamp minder gas te winnen bij Loppersum. Elders in het Groningen-veld gingen de gaswinning en de aardbevingen gewoon door, zoals op 30 september 2014 in de stad Groningen. Daarop vroeg minister Kamp aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) te onderzoeken of het aantal en de ernst van de aardbevingen – de zogeheten seismiciteit – verschoven van de regio Loppersum naar de omgeving van de stad Groningen. De NAM maakte een rapport dat bestudeerd is door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), TNO en het KNMI.

De NAM gebruikt een rekenmodel met volgens het SodM ‘grote onzekerheden in de parameters’, zodat ‘alle waarnemingen over toe- en afname van seismische activiteit in Groningen statistisch passen binnen de uitkomsten van het model’. Het SodM maakte daarop een eigen analyse, die het voorlegde aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS tekent hierover aan ‘dat de hoeveelheid data en de meetperiode beperkt zijn’.

In de woorden van Sander van Rootselaar, voorlichter van de NAM: ‘Zowel NAM, SodM, KNMI als TNO zijn het erover eens dat er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs is dat het regelen van de seismiciteit door middel van maatregelen in productie mogelijk is. Uit de analyses van al die verschillende partijen blijkt dat de onzekerheden nog groot zijn.’

Minister Kamp schreef echter in december aan de Tweede Kamer: ‘Het kabinet constateert op basis van de meest recente analyse van de aardbevingen in het winningsgebied, dat de gerichte verlaging van de winning rond Loppersum het gewenste effect lijkt te hebben’ en dat zo de ‘veiligheid in de regio vergroot wordt’. Daarnaast stelde hij: ‘De verwachting is dat de frequentie en kracht van de aardbevingen de komende jaren zullen toenemen’, zonder aan te geven hoe ernstig deze toename is.

De Groninger Commissaris van de Koning Max van den Berg is het niet eens met de minister. Hij zei op 5 januari in zijn nieuwjaarstoespraak dat veiligheid een basisrecht is voor alle mensen en dat daaraan in Groningen niet is voldaan.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×