Nieuws
0

Goede vraag: waarom heeft plotseling iedereen het over Clubhouse?

Gerald Schut

Sinds Tesla-oprichter Elon Musk op 31 januari in ‘The good time show’ op de nieuwe social media app Clubhouse vertelde dat zijn bedrijf Neuralink de hersenen van een aap op een computerspel had aangesloten, is de Clubhouse-app – die voorlopig alleen voor iPhones beschikbaar is – miljoenen keren gedownload. Wat heb je er aan en gaat het een blijvertje zijn?

Clubhouse is een platform voor audiogesprekken, waar niets bewaard blijft. Gebruikers kunnen rooms beginnen waar onder leiding van moderatoren maximaal 5.000 gebruikers (Elon Musk knalde bij zijn bezoek tegen dat plafond aan) met elkaar in gesprek kunnen gaan. Als je iets wilt zeggen, kan je een virtueel ‘handje’ opsteken en mag je hopen dat een moderator je het woord geeft. Het aantal rooms is theoretisch ongelimiteerd, maar als jij ergens op een digitaal zeepkistje gaat staan, is het niet gezegd dat er verder ook nog iemand komt luisteren. Voorlopig heeft de app een zweem van exclusiviteit, doordat je een uitnodiging van een huidige gebruiker nodig hebt om erop te kunnen. Iedere gebruiker heeft twee uitnodigingen te vergeven. De R is dus maximaal 2 in de vocabulaire van Jaap van Dissel.

Begin februari haalde Clubhouse ook veel internationale media toen gebruikers uit China, Taiwan en Hong Kong onderwerpen bespraken die in China verboden zijn, zoals de massale werkkampen, waarin Oeigoeren in de provincie Xinjiang zitten opgesloten. Tot China de app snel daarna blokkeerde.

Wat Clubhouse bijzonder maakt, behalve dat de app audio only is, is de totale afwezigheid aan sturing door algoritmes. Je moet zelf je weg vinden tussen alle beschikbare rooms. Op de website Vulture noemde journalist Craig Jenkins Clubhouse dan ook ‘een soort nimmer eindigende handelsconferentie, waar je het meeste plezier hebt als je er met je vrienden tussenuit knijpt.’ ‘Clubhouse is de newsfeed van LinkedIn met audio,’ sneerde iemand op Twitter.

De enkele miljoenen downloads van Clubhouse stellen nog weinig voor vergeleken Facebook (2,8 miljard maandelijks actieve leden, inclusief WhatsApp en Instagram), TikTok (1 miljard), Twitter (330 miljoen), en Snapchat (249 miljoen). Clubhouse is opgericht door Rohan Seth en Paul Davison, die eerder de app Talkshow, waarop openbare tekstgesprekken plaatsvonden, oprichtten. Vier geleden stopte Talkshow ermee.

Door de vrije opzet kan een room op Clubhouse zomaar ontaarden in de gesproken versie van een WhatsApp groep van Forum voor Democratie zonder dat er screenshots van overblijven. Je kunt het ook zien als een podcast waar je zelf aan mee kunt doen. Oneerbiedig gedacht lijkt de app niet heel veel anders dan radio met een vrijwel ongelimiteerd spectrum en dus veel zendruimte voor heel veel verschillende piratenzenders, waar bijna niemand naar luistert. En bij de paar grote radiozenders mag je inbellen. Ook niet heel veel anders dan wat nu al bestaat als je ’s nachts de radio aanzet.

Clubhouse lijkt perfect toegesneden op de beperkingen van het huidige tijdsgewricht, waarin we het zonder kroegbezoek en etentjes bij vrienden moeten stellen. Hoe groot de toegevoegde waarde is van een app – waarin je luistert naar ijdele mensen die door elkaar heen zitten te praten – straks nog is, wanneer de corona-lockdown over is, moet nog blijken. Vanwege het audio only karakter zal het in ieder geval altijd onvergelijkbaar blijven met een levensechte ontmoeting, waarbij je elkaar kunt aanraken en non-verbale communicatie meekrijgt.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×