Nieuws
0

Goedkope oogscanner voor India

Egbert van Hattem

Mecal Engineering werkt aan een pre-screening ooginstrument voor de Indiase bevolking.

Gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen daarmee snel en gemakkelijk diagnoses stellen. De meetresultaten en beelden die het instrument genereert worden in een database gestopt, waarna oogartsen deze op afstand nader beoordelen. In India is mobiele telefonie wijdverbreid en heeft ieder dorp wel een adsl-aansluiting.

 

Vooral de vroege opsporing van staar en diabetes-gerelateerde afwijkingen is van belang. Een prototype van het instrument is in India getest door Mecal in samenwerking met medische experts van Aravind Eye Clinics in Madurai. Ook de medische faculteit van de Universiteit Maastricht biedt ondersteuning bij dit project.

 

‘Het apparaat heet 3Nethra, naar het derde oog van Shiva’, vertelt ir. Robert Evers van Mecal. ‘De beelden moeten scherp genoeg zijn om haarvatengroei in de retina (het netvlies, red.) te kunnen zien. Ook een refractiemeting is uitvoerbaar, voor de sterkte van het oog en de cilindrische afwijking van de oogbol. Verder is een irisscan mogelijk, want dat is in India een gangbare identificatiemethode.’

 

Het apparaat is bijna tienmaal goedkoper dan vergelijkbare commerciële instrumenten. Mecal maakt gebruik van infrarood leds en camera’s uit mobiele telefoons. Een medewerker van het India Institute of Science in Bangalore verzorgt de integratie van alle elektronica in het apparaat.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×