Nieuws
0

Goedkope waterstofproductie zonder lucht of zuurstof

Rijkert Knoppers

Het Canadese bedrijf Western Hydrogen heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om waterstof te produceren, zonder dat er lucht of zuurstof aan te pas komt.

In een gesmoltenzout-generator vindt de toevoer plaats van verschillende soorten koolstofbevattende grondstoffen, zoals petroleum, glycerol of aardgas. Bij een temperatuur van 800 °C en een druk van 136 bar stroomt het materiaal over het bed van gesmolten zout, waar het vergast.

Het feit dat de chemische reactie verloopt zonder lucht of zuurstof is gunstig, want bij conventionele technieken zorgt de aanwezigheid van lucht voor de uitstoot van NOx; bij gebruik van zuurstof is er een dure installatie nodig om uit lucht zuiver zuurstof te produceren.

‘De hoge druk en de aantrekkelijke chemische eigenschappen maken het mogelijk om kleine reactoren te gebruiken die continu grote volumes waterstof genereren’, aldus Neil Camarta, directeur van het in Calgary gevestigde bedrijf. ‘De hoge druk maakt ook dat de geproduceerde waterstof meteen bruikbaar is voor industriële toepassingen en transportdoeleinden.’ De vrijkomende koolstofdioxide is daarbij zo zuiver dat het gas zonder verdere behandeling geschikt is voor opslag.

Afhankelijk van de procesparameters kan de reactor waterstof en koolstofdioxide produceren, of een syngas (bestaande uit waterstof en koolmonoxide), of een mengsel van methaan en waterstof. De productiekosten van een kilogram waterstof zouden bij dit proces liggen op ongeveer 2,55 dollar. Dat is goedkoper dan conventionele processen, zoals een cokes­vergasser, die voor 3,55 dollar per kilogram waterstof produceert.

Na zes jaar proefdraaien gaat Western Hydrogen nu bij Fort Saskatchewan met 1,45 miljoen dollar overheidssubsidie een demonstratie-installatie bouwen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten