Nieuws
0

Google en NASA kopen kwantumcomputer

Teake Zuidema

Na Lockheed-Martin hebben nu ook Google en NASA gezamenlijk een 512 qubits tellende kwantumcomputer van de Canadese firma D-Wave gekocht.

De kwantumcomputer is bedoeld voor het nieuwe Quantum Artificial Intelligence Lab in Californië. Google wil de computer onder meer gebruiken voor onderzoek naar betere methoden van stemherkenning. Benchmarks wijzen uit dat de kwantumcomputer van D-Wave sommige problemen inderdaad sneller oplost dan gewone computers.

De kwantumcomputers van D-Wave worden in de wetenschappelijk wereld met achterdocht bekeken omdat de werking niet helemaal duidelijk is en ze niet gebouwd zijn rondom de kwantummechanische variant van een logische schakeling, zoals de klassieke voorstelling van hoe een kwantumcomputer gebouwd zou moeten worden. De D-Wave is een zogenaamde adiabatische computer die eenvoudiger te bouwen zou zijn omdat logische schakelingen ontbreken; de processor is een raster van supergeleidende draden die tot vlak bij het absolute nulpunt zijn gekoeld.

Handelsreizigersprobleem

Volgens Geordie Rose, topman van D-Wave, gebruiken zijn computers quantum annealing om simultaan alle mogelijke oplossingen van een probleem te onderzoeken, het kenmerk van een kwantumcomputer. De oplossing van een rekenkundig probleem is de oplossing die de minste energie vergt.

Bij een van de eerste echte benchmarks van D-Waves kwantumcomputer, die op verzoek van Google en NASA werd gedaan, kon de D-Wave sommige problemen inderdaad sneller op lossen dan een conventionele computer. De D-Wave kon het klassieke handelsreizigersprobleem – een reiziger moet de kortste weg vinden om op één dag zo veel mogelijk steden te bezoeken – razendsnel oplossen door simultaan alle mogelijk oplossingen met elkaar te vergelijken.

Rose meent dat het gebruik van logische schakelingen in kwantumcomputers een dwaalweg is, omdat steeds blijkt dat het uitermate moeilijk is om alle qubits in hun kwantumstaat te bewaren. Ze vervallen snel tot een staat waarin ze alleen nog een één of een nul voorstellen, in plaats van een onzekere kwantumtoestand die in feite alle mogelijkheden tegelijk vertegenwoordigt.

Volgens de BBC hebben Google en NASA zo’n vijftien miljoen dollar betaald voor de D-Wave.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×