Armand van Wijck
ICT-gigant Google heeft met succes zelfrijdende auto’s getest op de Amerikaanse wegen.
Wie opgroeide in de jaren tachtig herinnert zich ongetwijfeld nog wel de ietwat slappe acteerprestaties van David Hasselhof als Michael Knight in de Knight Rider. Als een moderne ridder trok Hasselhoff samen met zijn zelfbewuste superauto Kitt ten strijde op de Amerikaanse wegen. Kitt was de jongensdroom van veel kinderen; rijden in een auto die zichzelf bestuurt en volwaardige dialogen aangaat.
Dat de jongens van Google hier ook van droomden bleek afgelopen zondag uit een blogpost van Google-ingenieur Sebastian Thrun. Google maakte publiekelijk bekend dat één van haar grootste projecten tot nu toe succesvol bleek. Sinds vorig jaar test Google zeven zelfrijdende auto’s die rijden op software van de ICT-gigant.
Onderzoeksleider Thrun beweert dat de Kitts van Google meer dan 200.000 kilometer op het Amerikaanse wegennet reden, variërend van snelwegen tot stadsstraten. De auto’s houden met radarsensoren, laserpeiling en vier camera’s op het dak het overige verkeer in de gaten.
Vanwege veiligheidsredenen speelden speciaal getrainde chauffeurs voor Michael Knight. Ze konden ingrijpen wanneer dat nodig was door op de rem te trappen of het stuur om te gooien. De auto’s reden gezamenlijk meer dan 1500 kilometer zonder menselijk ingrijpen. Ook stelde Google lokale politie op de hoogte van de testritten.
Er kleeft wel een minpunt aan de Google-auto. Vanwege de veiligheid moet een chauffeur de auto eerst met de hand door een onbekend gebied rijden voordat de auto het autonoom kan. Tijdens de handgestuurde rit verzamelt de geïmplementeerde Google-software data zoals kruispuntlocaties die het gebied in kaart brengen. Pas na de data-inzameling kan de auto autonoom door het gebied rijden.
Met de auto’s wil Google voortborduren op technologie afkomstig uit de Darpa-Challenge, een serie van autonome wagenraces georganiseerd door de Amerikaanse overheid. De beste ingenieurs uit de Darpa-Challenge van voorbijgaande jaren werkten mee aan het Google-project. Zo maakte onder andere Anthony Levandowski deel uit van het team. Levandowski was de eerste die een autonome motorfiets bouwde, ook liet hij een Prius zonder koerier een pizza bezorgen.
De jongensdroom om in een echte Kitt te rijden lijkt nu weer een stap dichterbij, hoewel een volwaardig dialoog voorlopig nog een monoloog zal blijven in de vorm van een navigatiestem.
Â
Klik hier om de Google-auto te zien rijden
Â