Nieuws
0

Groei in banen energiesector door hernieuwbare energie

Redactie

De afgelopen tien jaar heeft de energiesector een flinke groeispurt doorgemaakt. Het CBS geeft te kennen dat er maar liefst 30.000 banen bijkwamen, waardoor de teller vorig jaar eindigde op 148.000 fulltime banen.

Hernieuwbare energiesector groeit

Bedrijven die in het leven zijn geroepen om hernieuwbare energie en energiebesparing mogelijk te maken voor andere bedrijven en huishoudens, zijn over het algemeen aan groei onderhevig. Ook bedrijven die netwerken aanleggen en onderhouden doen het goed. In 2008 waren er slechts 35.000 banen in bedrijven die zich bezighielden met hernieuwbare energie en energiebesparing. In 2017 was dit aantal uitgegroeid tot 54.000 banen. De netwerksector maakte in dezelfde periode ook een flinke groei door. In 2008 waren er 18.000 banen en in 2017 31.000. Dat er zoveel banen bijkomen in de energiesector is voornamelijk te danken aan de vraag naar zonne-energie en elektrisch vervoer. Bedrijven die zich richten op biogas hebben het echter zwaarder te verduren en zien zich vaak gedwongen om kleiner te gaan opereren

De conventionele energiesector

Het CBS heeft ook de conventionele energiesector onder de loep genomen en uit de cijfers blijkt dat in deze sector het aantal banen enigszins geslonken is ten opzichte van tien jaar terug. Hoewel er tussen 2008 (65.000 banen) en 2014 (80.000 banen) een zekere stijging plaatsvond, daalde dit aantal vervolgens weer snel. In 2017 bleven er nog maar 63.000 banen over.

Het aantal zonnepanelen schiet omhoog

Dat de bedrijven die zich richten op hernieuwbare energie floreren, is niet echt verrassend. Aangezien Nederlandse huishoudens in 2050 energieneutraal moeten zijn, worden veel bedrijven en huiseigenaren er nu al toe bewogen zekere aanpassingen te verrichten. De overheid helpt daar ook een handje bij. Zo is er tot en met 2020 subsidie beschikbaar voor kleinschalige bedrijven en huishoudens die zonnepanelen op hun dak willen laten plaatsen. Bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper, waardoor veel huiseigenaren besluiten dat dit de perfecte tijd is om zonnepanelen aan te schaffen. Zo liet Dutch New Energy Research weten dat er vorig jaar maar liefst vier miljoen panelen werden geplaatst. Met deze groei steeg de zonne-energiesector, in vergelijking met het gemiddelde wereldwijd, twee keer zo hard. Met behulp van genoeg zonne-energie is het volgens een onderzoek, verricht aan de Finse LUT universiteit in samenwerking met de Duitse Energie Watch group, zelfs mogelijk om in 2050 voor 90 procent gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Wat huiseigenaren kunnen doen

Dit zou zeker goed nieuws zijn. Ondertussen vragen onderhandelaars aan de klimaattafel zich af hoe Nederland op tijd verduurzaamd kan worden. Er wordt namelijk voorspeld dat de belasting op aardgas tegen het jaar 2030 met zo’n 75 procent gestegen zal zijn. Huishoudens doen er dus goed aan te investeren in gasloos wonen. Daarnaast is het belangrijk energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Door geen gebruik meer te maken van gas, schiet de energierekening namelijk omhoog en als huiseigenaar ben je dit natuurlijk graag voor. Daarnaast kan men natuurlijk een van die florerende bedrijven aanspreken in de energiesector en een offerte aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×