Marianne Vincken
Inspiratie opdoen voor het ontwerpen van duurzame polymeerproducten, dat is wat het DPI Value Centre en Pezy Group hopen te bereiken met de workshop Rethink op 25 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
De workshop bestaat uit twee delen: 's ochtends zijn er lezingen en 's middags gaan de deelnemers zelf aan de slag met de kennis die ze opgedaan hebben tijdens het ochtendprogramma. ‘Het is een plek waar kennis en praktijk samenkomen,’ zegt Niels van Marle, senior innovation consultant bij ontwerpbureau We Are Perspective, onderdeel van Pezy Group, dat samen met het DPI Value Center de workshop organiseert. ‘Bedrijven als Philips, Steelcase, Sabic en Starbucks verzorgen lezingen en leveren realistische cases aan waar de deelnemers duurzame oplossingen voor gaan zoeken, die uiteraard moeten passen bij het merk en de uitstraling van het bedrijf en moeten aansluiten bij de relevante gebruikersbehoeften. Dat gebeurt telkens vanuit twee invalshoeken: de ene groep start vanuit de technologie en het materiaal, de andere vanuit de markt. Aan het einde van de middag worden de twee oplossingen gecombineerd en moeten de deelnemers ze presenteren voor de hele groep. De bedrijven geven er meteen terugkoppeling op. Tastbare resultaten leveren inspiratie voor duurzame productontwikkeling, is het idee hierachter’.
Â
Die vorm blijkt goed aan te slaan. ‘Het is inmiddels het derde jaar dat we deze workshop samen organiseren,’ zegt Judith Tesser van DPI Value Centre. ‘Bij de vorige twee keren was het enthousiasme groot. Industrieel ontwerpers en materiaaldeskundigen komen elkaar niet zo vaak tegen en de directe informatie-uitwisseling tussen beide groepen heeft duidelijk meerwaarde. Het eerste jaar heette de workshop De bloeiende stad en was deze gericht op de bouw. We hebben er toen veel nieuwe contacten aan overgehouden in de bouwwereld waar we voorheen nauwelijks bekend waren.’
Â
Ook vorig jaar was het thema duurzaam ontwerpen, maar dit jaar is dat nog wat verengd tot ontwerpen volgens het cradle-to-cradle-principe (C2C-principe): alle materiaal waarvan een product is gemaakt, moet of hergebruikt kunnen worden of 'teruggegeven' kunnen worden aan de natuur en ook het productieproces mag het milieu niet belasten. Naar aanleiding van de vorige workshop zocht EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency) opgericht door Professor Michael Braungart, de grondlegger van het C2C-principe, contact met Pezy Group en elf van hun ontwerpers zijn inmiddels opgeleid tot C2C-Design Consultant.