Nieuws
0

Groningse primeur met elektrisch cremeren

Gerald Schut

In het Groningse Hoendiep komt volgend jaar het eerste elektrische crematorium van Nederland. Dat heeft uitvaartverzorger DELA aangekondigd.

In de elektrische oven worden temperaturen van 600 tot 800 graden bereikt. Er zouden jaarlijks 800 crematies plaats moeten vinden. In Zweden, Zwitserland en India wordt al langer elektrisch gecremeerd.

De bestaande kleine zeventig Nederlandse crematoria werken met van gasovens. Per crematie kost dat ongeveer 60 m3 gas, meldt DELA. Dat is vergelijkbaar met een jaar douchen door de gemiddelde Nederlander. Door over te schakelen op een elektrische verbrandingsoven en de stroom daarvoor zelf met zonnepanelen op te wekken daalt de CO2 uitstoot van de crematie met 0,11 ton, ofwel ongeveer 1 % van de jaarlijkse CO2-uitsoot van een gemiddelde Nederlander.

Onderzoeksinstituut TNO raamde de CO2 uitstoot van een crematie enkele jaren geleden ruim twee maal zo hoog als die van een begrafenis. De directe emissies van een begrafenis zijn bijna volledig toe te schrijven aan het maken en vervoeren van de grafsteen. Op basis van een life cycle analysis (lca) van 18 vormen van milieubelasting, oordeelde TNO dat de totale milieubelasting van crematie en begrafenis elkaar weinig ontlopen.

Uit milieuperspectief is volgens TNO is een derde uitvaartsvorm de absolute winnaar: resomeren. Deze techniek wordt al toegepast in Ierland en de Verenigde Staten. De overleden wordt hierbij in een bad van water en kaliumhydroxide tot 180 graden Celcius opgewarmd. Na enkele uren is al het weefsel opgelost en zijn de botten zo zacht geworden dat die eenvoudig tot poeder kunnen worden vermalen. verwarmd.

Het belangrijkste bezwaar tegen resomeren is vooralsnog, dat het niet mag van de Nederlandse Wet op de Lijkbezorging. Uitvaartverzorger Yarden probeert in Nederland al jaren de geesten rijp te maken voor deze milieuvriendelijkere uitvaart. Vorig jaar meldde een kwart van de ondervraagden aan onderzoeksbureau I&O, dat zij resomeren zouden overwegen als het toegestaan was.

Cremeren is steeds populairder geworden in Nederland. Terwijl in 1970 nog slechts 14 procent van de Nederlanders voor crematie koos, laat nu twee derde zich postuum verbranden.

Vorig jaar probeerden bewoners van Hoendiep de bouw van het elektrische crematorium tegen te houden. Ze vingen bot bij de Raad van State, maar hebben inmiddels een bodemprocedure aangekondigd, die dit jaar in Den Haag zal dienen.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×