Nieuws
0

Grootste schip ter wereld op zonne-energie

Mischa Brendel

Onlangs werd in het Duitse Kiel ’s werelds grootste boot op zonne-energie gepresenteerd: de PlanetSolar.

Dertien maanden lang werd er door Knierim Yachtbau in Kiel gewerkt aan de grootste boot ter wereld die volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Het gevaarte is een catamaran van 31 meter lang, 15 meter breed, 7,5 meter hoog en een massa van ‘slechts’ 60 ton. De fotovoltaïsche zonnecellen van de PlanetSolar bedekken een oppervlak van 470 m2. Dat is genoeg om 120 kW aan vermogen te verkrijgen; de elektromotoren vragen een vermogen van circa 20 kW.

 
In 2011 moet de PlanetSolar nóg een wereldrecord vestigen door als eerste op zonne-energie aangedreven boot om de wereld te reizen. Naar verwachting zal de boot met een gemiddelde snelheid van acht knopen (bijna 15 km/h) zo’n 140 dagen doen over de reis van meer dan 40.000 km.

 
Om de catamaran zo licht mogelijk te houden, bestaat deze voor een groot deel uit koolstofcomposiet. Ook kan het schip varen met een minimale bezetting: slechts twee bemanningsleden zullen de wereldreis maken. In totaal passen er echter tot vijftig personen aan boord.

 
Het PlanetSolar-team wil het project koolstofdioxideneutraal houden. Om die reden draaien de kantoren en de server van de PlanetSolar-website op zonne-energie, verplaatst het personeel zich sinds 2009 op elektrische fietsen en gebruiken de medewerkers energiezuinige computers.

 
Na de wereldreis van de PlanetSolar zal het schip voor privédoeleinden worden gebruikt.

www.planetsolar.org

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×