Mischa Brendel
Onderzoekers van de Amerikaanse University of Minnesota hebben een op afstand bestuurbare helikopter laten vliegen door middel van gedachtenbesturing.
De vijf ‘piloten’ (drie vrouwen en twee mannen) die aan het project deelnamen droegen een muts op hun hoofd met daarin 64 elektrodes die elektrische potentiaalverschillen in de hersenen maten middels elektro-encefalografie (EEG). Het betrof non-invasieve techniek; de elektrodes maten de hersensignalen door de hoofdhuid en schedel heen.
De proefpersonen waren met hun rug gedraaid naar de quadrocopter, een helikopter met vier propellers en moesten deze quadrocopter vervolgens besturen door zich voor te stellen hun rechterhand, linkerhand, of beide handen te gebruiken. De quadrocopter, die een standaard voorwaartse beweging meekreeg van de onderzoekers, reageerde hierop door respectievelijk naar links, naar rechts, of naar boven en vervolgens naar beneden te vliegen. Dit was mogelijk omdat hersenen bij gedachten verbonden aan motoriek relatief sterke, goed te onderscheiden signalen afgeven.
Het doel van de proef, waarvan de resultaten inmiddels in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neural Engineering zijn gepubliceerd, was om inzichten te verschaffen in dergelijke vormen van gedachtebesturing om in de toekomst apparaten te kunnen ontwikkelen die verlamde mensen op deze manier de mogelijkheid kunnen verschaffen weer zelfstandiger te worden.