Christian Jongeneel
Stichting Sheltersuit, dat al enkele jaren pakken voor daklozen maakt die tot slaapzak zijn om te bouwen, heeft € 50.000 uit het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 gekregen om een hightech variant te maken van het pak, dat onder andere op grote schaal wordt ingezet voor Syrische vluchtelingen op de Griekse eilanden.
‘We willen een prototype ontwikkelen van een module die drie dingen doet’, vertelt Jurrie Barkel van Sheltersuit. ‘Ten eerste willen we detecteren wanneer iemand onderkoeld raakt en in dat geval een alarmcentrale waarschuwen. Ten tweede willen we een proximity alert maken: als iemand in een donker steegje ligt te slapen en er komt iemand anders dichtbij, dan moet hij gewekt worden. Tot slot moet er een connectivity-module komen. Dakloze mensen hebben immers ook een netwerk waarmee ze sociale contacten onderhouden.’
De initiatiefnemers zijn momenteel bezig het met inventariseren van de benodigde basistechnologieën voor de module, die in het pak geïntegreerd moet worden. Voor het signaleren van onderkoeling, bijvoorbeeld, is het niet mogelijk om hartritme of lichaamstemperatuur te meten, want daarvoor zit het pak te ver van het lichaam, zeker als de dakloze onder koude omstandigheden een paar truien over elkaar draagt. De gedachte gaat nu uit naar een trillingsmeter, want rillen is een belangrijk symptoom tijdens het eerste stadium van onderkoeling. Om de sensoren te voeden zal de module een zo licht mogelijke batterij nodig hebben en middelen om die op te laden, bijvoorbeeld in de vorm van zonnecellen.
Sheltersuit voert het project uit in samenwerking met onder andere de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen. Daarnaast is textielbedrijf TenCate Outdoor Fabrics een langjarige technologiepartner. Voor het hightech pak krijgt de stichting ondersteuning van Thrive Wearables, een Brits ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in draagbare technologie.
Sheltersuit is het geesteskind van de Twentse ontwerper Bas Timmer, die het initiatief tot dit pak nam nadat de vader van een vriend op straat door onderkoeling om het leven was gekomen. De stichting heeft een atelier in Enschede waar vluchtelingen en daklozen de pakken in elkaar naaien. De pakken worden merendeels gratis weggegeven.