Nieuws
0

Hoe tech-bedrijven helpen corona te bestrijden

Mark van der Heijden

Allerlei technische bedrijven proberen de afgelopen weken bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus. TW zet enkele initiatieven op een rij.

Zo heeft het Belgische bedrijf Materialise, dat zichzelf een pionier op het gebied van 3D-printen noemt, een deuropener ontwikkeld die op een deurklink kan worden geschroefd. Door de onderarm achter dit verlengstuk te plaatsen, kan de deur worden geopend zonder handcontact. Het ontwerp is gratis te downloaden via de site van Materialise.

Masterstudenten Technical Medicine aan de TU Delft zijn onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar het initiatief OperationAIR gestart, met als doel zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen. Als het lukt om een design te verwezenlijken, zal het apparaat alleen in Nederland worden geproduceerd en geïmplementeerd. Wel zal het design en alle verdere informatie open source worden gepubliceerd.

High tech-textielproducent Lampe Group uit Sneek heeft in snel tempo de productie van herbruikbare chirurgische mondneusmaskers van textiel opgeschroefd. Demcon, high-end technologieleverancier, is druk doende een tweede productielijn voor zijn beademingsmodules in te richten. Een verdubbeling van de productie is het doel, zodat Demcon voor half april 500 beademingsapparaten kan leveren.

Basaal beademingsapparaat

IT-bedrijven Cosmicnode (uit Eindhoven) en Stogger (Panningen) hebben in samenwerking met Hugo Touw van het Radboudumc in Nijmegen een basaal beademingsapparaat ontwikkeld. De twee bedrijven hebben twee weken vrijwel non-stop aan het ontwerp gewerkt en geven dit vrij via FreeBreathing.org.

‘Het is een simpel apparaat dat gebruik maakt van middelen die op dit moment al in het ziekenhuis zijn,’ vertelt Touw. ‘De beademingsballon hangt al bij elke patiënt op de intensive care boven zijn bed. Het enige dat wij hebben toegevoegd is een apparaat dat de handbeweging van een verpleegkundige kan overnemen, 24 uur per dag.’

Een zelfontwikkelde printplaat of een computer stuurt het apparaat aan. Via een beveiligde app is in te stellen hoeveel lucht hoe vaak per minuut moet worden geblazen. Cosmicnode en Stogger gaan het beademingsapparaat tegen kostprijs verkopen.

Duurzaam Drents desinfectiemiddel

Watter uit Assen maakt het desinfectiemiddel Nontox door de elektrolyse van een verzadigde NaCl-oplossing. Het bevat lage concentraties van natriumhypochloride (NaOCl), chloordioxide (ClO2), ozon (O3) en waterstofperoxide (H2O2) met antibacteriële en antivirale werking. ‘Ons middel is bewezen effectief tegen virussen’, zegt Arjan Koop, oprichter van Watter.

Al een jaar geleden is de R&D-afdeling van Watter begonnen om ook in handgels te ontwikkelen. Het plan was de handgel later dit jaar op de markt te brengen, vertelt Koop. ‘We zijn blij dat we iets kunnen leveren waarmee we werkelijk iets kunnen betekenen. We hebben een eigen productieruimte voor de desinfectie. We kunnen die opschalen door meer machines te plaatsen. De kennis daarvan ligt bij ons, Variass Medical Systems in Drachten assembleert de machines. We hebben er tien bij besteld om aan de vraag te kunnen voldoen.’ In de week van 10 april staan ze klaar. De vraag is enorm. ‘We zijn ook opgehouden met het leveren van dozen en stuks. We leveren alleen nog maar per pallet, met afhankelijk van de grootte tussen de 2000 en 5000 flessen. Anders loopt ons productieproces vast.’

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten