Nieuws
0

Houten gebouw naar grotere hoogte

Benno Boeters

Op 1 april begint de bouw van – voorlopig – het hoogste volledig houten gebouw ter wereld in Brumunddal, Noorwegen.

De Mjøstårnet wordt meer dan 80 m hoog, krijgt achttien verdiepingen en biedt onderdak aan appartementen, kantoren, restaurants, een hotel en twee zwembaden. Voor de bouw is een jaar uitgetrokken. Sweco AS tekent voor planning en ontwerp, Moelven Limtre AS levert het hout voor de constructie.

Naast massief houten panelen passen de bouwers glulam (glued laminated timber) toe voor horizontale, verticale en diagonale balken. Glulam is geschikt om gebogen balken van gelaagd hout te maken; het is ook toegepast in de houten verkeersbrug te Sneek, over de A7. Een andere variant is kerto, dat is opgebouwd uit dunnere lagen fineerhout. Bij het verlijmen kunnen de houtlagen in dezelfde richting van de houtnerf op elkaar geperst worden. Bij cross-laminated timber, kruislaaghout, liggen de lagen in een hoek op elkaar. Die technieken maken het niet alleen mogelijk allerlei vormen te maken, maar moeten ook zorgen dat vocht geen invloed heeft en het gebouw gevrijwaard blijft voor krimp of uitzetting.

Qua buigsterkte en stijfheid doet het gelaagde hout niet onder voor staal. En de milieubalans valt gunstiger uit, gezien het veel grotere energiegebruik bij staalproductie. Ook vergeleken met beton zou de houtverwerking veel minder CO2-uitstoot met zich meebrengen. Bovendien legt hout grote hoeveelheden CO2 vast.

Bureau Lingotto presenteerde vorige zomer een plan voor een houten woontoren in Amsterdam, genaamd Haut, van 21 verdiepingen. De bouw daarvan moet eind dit jaar beginnen.

Onderwerp:
BouwChemieCiviele TechniekMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten