Nieuws
0

Hoverboards spelen nog vals

Indra Waardenburg

  • Lexus, Hendo, Hoverboard
  • Nog niet over straat

Als je de makers van Back to the Future II moet geloven, zouden mensen dit jaar gebruik kunnen maken van functionele hoverboards. Hoewel inmiddels verschillende bedrijven bezig zijn met de ontwikkeling van deze technologie, zullen we de echte hoverboards op straat voorlopig nog niet zien.

Autofabrikant Lexus kwam afgelopen zomer naar buiten met het Slide-hoverboard dat in een skatepark in Barcelona zelfs over het water zweeft. Later bleek dat de fabrikant het park speciaal voor dit zwevende skateboard-project had omgebouwd met 200 m magnetisch spoor onder de oppervlakte. Om over dit spoor te kunnen zweven maakt het hoverboard gebruik van yttrium-barium-koperoxide-supergeleiders, die in twee cryostat-reservoirs worden ondergedompeld in vloeibare stikstof om een temperatuur van -197 °C te bereiken.

Ook het Hendo Hoverboard van architect Greg Henderson, dat eind 2014 via Kickstarter werd aangeboden voor $ 10.000, maakt gebruik van een magnetisch veld. Dit veld wordt gecreëerd door vier elektromagneten, door de fabrikant ‘hovermotoren’ genoemd. Een voorwaarde voor het Hendo Hoverboard is het gebruik boven een niet ijzerhoudende, elektrisch geleidende ondergrond, zoals platen van koper of aluminium.

Een hoverboard waarmee je over straat kunt zweven, lijkt vooralsnog ver weg. Het bedrijf Hoverboard Technologies neemt uit praktische overwegingen dan ook een loopje met de term hoverboard en biedt voor $ 3.775 een board aan met een wiel in het midden. Dit ‘hoverboard’, waarmee de gebruiker kan versnellen, remmen en sturen door zijn of haar gewicht te verplaatsen, is voorzien van een elektromotor van 5.000 W en haalt daarmee een topsnelheid van 25 km/h. Maar echt hoveren, ho maar.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×