Teake Zuidema
Duitse energiebedrijven onderzoeken de mogelijkheid wisselstroom- en gelijkstroomcircuits aan dezelfde hoogspanningsmasten te hangen om de kosten voor nieuwe hoogspanningslijnen te beperken.
Omdat Duitsland steeds meer stroom produceert uit windmolens en zonnepanelen, heeft Duitsland 3.800 km aan nieuwe hoogspanningslijnen nodig. Volgens Andreas Preuß, woordvoerder van het Duitse energiebedrijf Amprion, moet daarbij gelijkstroom onder hoge spanning (high voltage direct current, hvdc) gebruikt worden. ‘Met hvdc is het mogelijk aanzienlijk meer elektrische energie met minder verliezen te transporteren dan met wisselstroom.’
Kostbare dc-omzetters maken het mogelijk om bestaande circuits om te bouwen van wisselstroom naar gelijkstroom. Maar Amprion onderzoekt samen met Transnet ook de mogelijkheid hybride lijnen te benutten waarbij het wisselstroomcircuit en het gelijkstroomcircuit aan dezelfde hoogspanningsmasten hangen. Preuß: ‘Een hybride ac/dc-systeem kan eventueel toegepast worden bij nieuwe en bestaande lijnen. Bij bestaande lijnen betekent dit dat de totale capaciteit groter wordt zonder dat er tijdverslindende procedures nodig zijn voor het verkrijgen van vergunningen.’
Amprion en Transnet willen een bestaande wisselstroomverbinding van 400 km tussen Nordrhein-Westfalen en Baden-Würtenberg nu ombouwen tot een hybride verbinding. Een complete conversie naar hvdc is volgens Preuß ongewenst omdat deze hoogspanningslijn lokaal ook wisselstroom moet kunnen leveren.
Volgens The Economist wijzen de experimenten van Amprion en Transnet erop dat de interferentie tussen wisselstroom- en gelijkstroomcircuits geen onoplosbare problemen oplevert. Er zullen wel nieuwe isolatoren nodig zijn om te voorkomen dat transformatoren die de stroom omzetten van 400 kV naar lagere voltages snel slijten.
Wanneer een hybride net in de praktijk mogelijk blijkt, heeft Duitsland aanzienlijk minder dan de voorgestelde 3.800 km nieuwe lijnen nodig.