Nieuws
0

Hyperspectrale camera houdt lopende band bij

Henk Klomp

Halfgeleiderinstituut IMEC uit Leuven demonstreerde op het Fotonica-congres in San Francisco vorige week een camerachip die naast filmbeelden ook spectra schiet.

Daarmee kan de inspectie van gewassen of voedingsproducten op de lopende band worden geautomatiseerd.

Een hyperspectrale camera splitst het gedetecteerde licht in honderden verschillende kleuren op. Die verschillende spectra bevatten een schat aan informatie over de chemische samenstelling van het waargenomen object. Zo kunnen hyperspectrale camera’s bijvoorbeeld rottend fruit, besmet vlees of plekken van huidkanker onderscheiden. Tot nu toe waren hyperspectrale camera’s echter veel te traag, duur en groot om industrieel te kunnen worden toegepast.

Ingenieurs van IMEC slaagden erin met een standaard lithografisch proces op een vier megapixel CMOS-chip voor een digitale camera honderd kleurenfilters te leggen in het bereik tussen 560 en 1000 nm. De filters splitsen het kleurenbeeld in honderd ‘pakketjes’ met bandbreedtes van enkele nanometers. De opbouw van het hyperspectrale beeld kost 10 ms, zodat met de beeldchip in een camera valt te filmen met honderd frames per seconde. Het aantal pixels en het aantal frames per seconde dat de chip opneemt, kunnen aangepast worden aan de eisen van een toepassing.

Sommige fabrieken proberen de inspectie door mensen van producten op de lopende band te vervangen door camera’s.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×