Nieuws

ImpactFest beloont innovatieve ondernemers die de wereld beter maken

Op 7 november 2023 vond in de Fokker Terminal in Den Haag de achtste editie van ImpactFest plaats, hét toonaangevende evenement in Europa voor iedereen die een positieve impact wil maken. Het evenement werd afgesloten met een feestelijke awardceremonie, waarbij ruim €180.000 werd uitgereikt aan initiatieven die bijdragen aan het oplossen van urgente maatschappelijke uitdagingen.

Feelou, Wattrogen en GreenAnt winnen Haagse Vernieuwers challenge

Een van de hoogtepunten van de dag was de finale van de Haagse Vernieuwers challenge, een wedstrijd die startende en groeiende bedrijven in Den Haag stimuleert die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor thema’s zoals klimaatverandering en voedseltekort. De wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door ImpactCity, een programma van de gemeente Den Haag.

De winnaar van de categorie ‘Beste Vernieuwer’ was Feelou, een startup die een unieke zwangerschapsbeha heeft ontwikkeld die met het veranderende lichaam meegroeit. Feelou ontving een cheque van €15.000 om hun product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De aanmoedigingsprijs van €5.000 ging naar Wattrogen, een startup die verticale windmolens ontwerpt voor woonwijken en stedelijke gebieden. De publieksprijs van €2.500 werd gewonnen door GreenAnt, een startup die klimaatactie ondersteunt met behulp van satellietdata en kunstmatige intelligentie.

Saskia Bruines, wethouder Economie, was verheugd met de uitkomst: “Ik vind het fantastisch om te zien dat Feelou, Wattrogen en GreenAnt zijn uitgeroepen tot winnaars van de Haagse Vernieuwers challenge 2023. Daar mogen we als stad trots op zijn. ImpactCity is één van Europa’s toonaangevende clusters voor bedrijven die goed doen en zaken doen combineren. Via dit initiatief faciliteert de gemeente innovatieve duurzame ondernemers bij het starten en opschalen van hun bedrijf. En we zien in de afgelopen jaren dat steeds meer duurzame ondernemers bewust kiezen voor Den Haag om zich te vestigen.”

Rabo ImpactFonds steunt initiatieven voor voedseltransitie, energietransitie en inclusieve samenleving

Een andere partner van ImpactCity die het podium betrad om cheques uit te reiken was Rabobank. Rabobank is al sinds 2019 betrokken bij ImpactCity en ondersteunt ondernemers in Den Haag met een duurzame missie. Rabobank heeft ook een speciaal fonds opgericht, het Rabo ImpactFonds, dat zich richt op organisaties en startups met een innovatief idee dat een bijdrage levert aan de voedseltransitie, energietransitie of een inclusieve samenleving.

Tijdens ImpactFest maakte Rabobank bekend dat het Rabo ImpactFonds een totaalbedrag van €140.000 heeft toegekend aan zes initiatieven: Fairm, VanHier, WeCo, Memsys, MycoFarming en North Sea Farmers. Deze initiatieven hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: het creëren van een duurzamere en eerlijkere wereld. Zo wil Fairm de kledingindustrie veranderen door consumenten te laten betalen voor het gebruik van kleding in plaats van het bezit. VanHier wil lokale boeren en consumenten met elkaar verbinden via een online platform. WeCo wil waterbesparing bevorderen door slimme toiletten te ontwikkelen die urine en feces scheiden en recyclen. Memsys wil schoon drinkwater toegankelijk maken voor iedereen door middel van een innovatieve membraandestillatietechnologie. MycoFarming wil de voedselproductie verhogen door gebruik te maken van de symbiose tussen planten en schimmels. North Sea Farmers wil de potentie van zeewier benutten voor voedsel, energie en grondstoffen.

Visual Contracts wint Pels4Good Fonds voor toegang tot recht

Tot slot was er ook een prijs voor een startup die de toegang tot recht bevordert. Dit was het Pels4Good Fonds, een initiatief van Pels Rijcken, een advocatenkantoor dat projecten of activiteiten steunt die het gemakkelijker maken voor mensen en kleinere ondernemers om hun rechtspositie te bepalen of om hun recht te halen, ongeacht afkomst, positie of rechtsvraag.

De winnaar van het Pels4Good Fonds was Visual Contracts, een startup die juridische documenten omzet in visuele en begrijpelijke taal. Visual Contracts ontving een financiële bijdrage van €20.000 om hun dienst verder uit te breiden en te verbeteren. De andere genomineerden waren LISI, een online platform dat juridisch advies biedt aan internationale studenten en expats, en De Leidse Rechtswinkel, een organisatie die gratis juridische hulp biedt aan mensen met een laag inkomen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×