Nieuws
0

Ingenieursbureau project 4: Aerosolen in aardatmosfeer meten

Mischa Brendel

TW publiceert aanstaande vrijdag de Ingenieursbureau Top 50, we blikken alvast vooruit met mooie ingenieursprojecten die deelnemers aan ons doorgaven. Deze keer een project van advies- en ingenieursbureau ALTEN.

Samen met SRON Netherlands Institute for Space Research werkt advies- en ingenieursbureau ALTEN aan het ruimte-instrument SPEXone, onderdeel van Nasa’s PACE-missie en een doorontwikkeling van het SPEXlite-instrumentconcept. SPEXone meet de eigenschappen van aerosolen in de aardatmosfeer ten behoeve van klimaat- en luchtkwaliteitsonderzoek met een orde van grootte meer nauwkeurigheid dan die van bestaande satellietinstrumenten.

In het project komen tal van competenties samen, waaronder mechanica, elektronica, embedded software, communicatie en big-data-analyse. Het systeem heeft een mechanische basis met lenzen, spiegels en een aantal breadboards voor het digitale gedeelte, dat digitale afbeeldingen van hoge kwaliteit kan produceren.

ALTEN hield zich onder meer bezig met de software van het instrument, zodat alle applicaties correct worden geladen en gedraaid. Ook testte ALTEN de software van de instrumentcomputer (ICU) om te controleren of de door het instrument geproduceerde gegevens correct naar het ruimtevaartuig worden verzonden en om er zeker van te zijn dat het instrument alle bewerkingen kan uitvoeren waarvoor het bedoeld is.

Onderwerp:
AstronomieRuimtevaart

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×