Nieuws
0

Ingenieursbureaus kort

Benno Boeters

  • H2O Barrier
  • Waterstofbromide flowbatterij
  • Asbestmeter

Mark van den Kieboom van Antea Group kreeg op 20 juni de voor zijn H2O Barrier in de voorronde van Making Waves, een ideeëncompetitie van de ministeries van EZ en I&M. Zijn ontwerp is een bellenscherm dat plastic afval in rivieren kan afvangen voordat dit de zee bereikt. Andere ideeën zijn – onder meer – een zandwindmolen (Sweco), een wegdek met zonnepanelen (SolaRoad, van TNO), een composiet gemaakt uit oude werkkleding en plastic (Cliff) dat bruikbaar is als oeverbescherming, en prefab wegdelen van gerecycled plastic.

Witteveen+Bos gaat met andere partners, waaronder ECN en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, verder met het . Ging het in 2016 nog om een 1 kW-batterij bij het W+B-kantoor in Deventer, nu wordt de proef uitgebreid naar een 50 kW-opslagmedium dat volgend jaar bij de gemeentewerf in Emmeloord komt te staan. Daar staan al meer dan 400 zonnepanelen; de batterij dient als buffer om pieken en dalen in vraag en aanbod van elektrische energie in evenwicht te brengen. De batterij van Elestor is goedkoop en omdat de redoxreactie 100 % omkeerbaar is, degradeert de batterij niet, zo stellen de makers.

Tauw claimt als eerste in Nederland een in huis te hebben. Met de Microphazir wordt monstername en analyse overbodig. Het apparaat detecteert middels nabij-infraroodspectroscopie of asbest, in welke variant dan ook, aanwezig is. De uitslag is direct af te lezen. Bij sloop of renovaties verplicht de huidige wetgeving nog wel tot het doen van een laboratoriumanalyse.

Een dochterbedrijf van Arcadis, CallisonRTKL, ontwerpt een twintig etages tellend , dat alvast de naam The Beacon heeft gekregen. Arcadis gaat zelf de bovenste etages huren; het wordt het ‘wereldwijde hoofdgebouw’. Op de lagere verdiepingen moeten appartementen, winkels en een restaurant komen. Volgend jaar begint de bouw; de verwachte oplevering is in 2021.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×