Nieuws

Innoptus Solar Team onthult meest efficiënte zonnewagen ooit

Het Innoptus Solar Team heeft hun nieuwste zonnewagen onthuld, die ze na een jaar hard werken hebben geoptimaliseerd tot de meest efficiënte zonnewagen ooit. Deze nieuwe zonnewagen werd voorgesteld in aanloop op de meest extreme Solar Challenge ter wereld, die in september plaatsvindt in Zuid-Afrika.

Digitale tweeling biedt nieuwe inzichten

Een van de meest opvallende innovaties is de ontwikkeling van een ‘digital twin’ van de zonnewagen. Dit digitale model stelt de studenten in staat om de wagen virtueel te demonteren en analyseren, wat nieuwe inzichten biedt in mogelijke prestatieverbeteringen en strategieën. “Het landschap in Zuid-Afrika belooft een enorme uitdaging te worden,” aldus Louis Claeys, piloot van de zonnewagen. “Voor het uitzonderlijke hoogteprofiel hebben we de motor- en batterijkoeling van de wagen geoptimaliseerd.”

Verbeterde koeling voor extreme omstandigheden

Tijdens de race in Zuid-Afrika zullen de deelnemers te maken krijgen met uiteenlopende klimatologische omstandigheden, variërend van bergen tot woestijnen. Dit stelt hoge eisen aan de koeling van de energetische componenten van de zonnewagen. Door verbeteringen aan de motor- en batterijkoeling, kunnen de studenten het energieverbruik significant verlagen en de efficiëntie van de wagen verhogen. Deze aanpassingen zijn cruciaal voor het behouden van de prestaties onder de extreme hitte en hoogteverschillen die ze zullen tegenkomen.

Aerodynamica: kleine details, grote impact

Een andere belangrijke innovatie betreft de aerodynamica van de wagen. Ondanks de moeilijkheid om de vorm van een bestaande zonnewagen aan te passen, hebben de studenten winst geboekt door het toevoegen van vortexgeneratoren. Deze kleine aanpassingen creëren wervelingen achter de nummerplaat, wat resulteert in een significante vermindering van de luchtweerstand.

Klaar voor de Sasol Solar Challenge

In september zullen de ingenieursstudenten voor de tweede keer deelnemen aan de Sasol Solar Challenge. Tijdens de vorige editie behaalden ze de tweede plaats, net achter het team van Delft. Met de vernieuwde en verbeterde Infinite hopen ze dit jaar de overwinning naar België te brengen. De combinatie van geavanceerde technologieën en strategische innovaties geeft het team het vertrouwen dat ze de zwaarste race tot nu toe zullen overwinnen.

Onderwerp:
InnovatieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×