Nieuws

Innoptus Solar Team wint wereldtitel zonneracen, Solar Team Twente tweede

Het Innoptus Solar Team van de KU Leuven heeft voor de tweede keer op rij de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens, dat om de twee jaar wordt gehouden in Australië. De Belgen legden de 3000 kilometer lange race af in 36 uur en 50 minuten, en lieten daarmee hun grootste concurrenten uit Twente achter zich.

Een foutloze race

De World Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd waarin teams van over de hele wereld hun zelfgebouwde zonnewagens testen op snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid. De race gaat dwars door de Australische outback, van Darwin naar Adelaide, en duurt vier dagen.

Het Innoptus Solar Team deed dit jaar mee met hun zonnewagen Infinite, die een innovatief ontwerp heeft met een asymmetrische vorm, een kleine cockpit en een uitschuifbare vin die kan draaien om windenergie te benutten.

Het team kende een vliegende start, nadat het zich als tweede had gekwalificeerd. Al in het eerste uur van de race namen de Belgen de leiding over van het team uit Aken, en die gaven ze niet meer uit handen. Het team reed een foutloze race, zonder technische problemen of strafpunten.

Het team moest wel rekening houden met verschillende uitdagingen onderweg, zoals rookvorming door bosbranden, wisselende weersomstandigheden en druk verkeer. Het team paste zijn strategie voortdurend aan om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de zonne-energie.

Een spannende strijd

De Belgen kregen echter stevige concurrentie van het team uit Twente, dat ook een snelle en stabiele zonnewagen had gebouwd. De Nederlanders zaten de Belgen constant op de hielen, en dreven hen tot het uiterste.

De laatste racedag was dan ook een zenuwslopende finale, waarin beide teams alles gaven om als eerste over de finish te komen. De Belgen hadden een voorsprong van 40 kilometer op de Nederlanders, maar die probeerden die te verkleinen door op hoge snelheid te rijden.

De Belgen konden echter hun voorsprong behouden, mede dankzij hun geheime wapen: de vin. Deze vin kon uitgeschoven worden om windenergie te vangen, waardoor de zonnewagen minder batterijvermogen hoefde te gebruiken. De vin kon ook draaien om de luchtweerstand te verminderen.

Zo slaagden de Belgen erin om als eerste over de finish te rijden in Adelaide, met een tijd van 36 uur en 50 minuten. Dat is slechts 20 minuten sneller dan de Nederlanders, die als tweede eindigden. Het team uit Delft werd derde, op ruim twee uur achterstand.

Trots op het resultaat

Het Innoptus Solar Team was dolblij met het behalen van de wereldtitel, die ze voor de tweede keer op rij mee naar huis mochten nemen. Het team had anderhalf jaar lang hard gewerkt aan hun zonnewagen, en had veel obstakels moeten overwinnen.

Zo had het team te maken gehad met coronamaatregelen die de voorbereiding bemoeilijkten, schade aan de auto en het materiaal door termieten, en een verloren testdag door een bosbrand. Maar het team liet zich niet ontmoedigen, en werkte samen om de auto op tijd klaar te krijgen.

Teammanager Cedric Verlinden zei na afloop: “We hebben er een foutloze editie opzitten. We zijn als eerste aangekomen in Adelaide en dat is omdat we onze eigen strategie 3000 kilometer lang hebben gevolgd. We hebben onze strategie kunnen aanhouden en steeds kunnen anticiperen en dat zorgt ervoor dat we nu als eerste over de streep komen hier in Adelaide.”

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×