In samenwerking met TMC
Technische innovaties kunnen het leven van mensen verbeteren. Dat onderstreepten team manager Donald Dingemanse van Project MARCH, universitair hoofddocent Johan Hoorn van ROBOpop en oprichter Gerard de Nooy van Ongehinderd tijdens ‘InnovatiekrachtNL’, eind oktober in museum Corpus. Organisator TMC: ‘Technici focussen vaak sterk op hun eigen taak. InnovatiekrachtNL laat het hele plaatje zien: de techniek én de impact daarvan op het dagelijks leven. Technology for life.’
Wie gewoon kan lopen, kan zich moeilijk indenken hoe het is om niet mobiel te zijn. Team manager Donald Dingemanse van Project March vertelde tijdens InnovatiekrachtNL wat het voor mensen met een dwarslaesie betekent om weer te kunnen lopen. Project MARCH is een initiatief vanuit de TU Delft, waarbij een groep gedreven studenten een exoskelet ontwikkelt, een frame dat mensen weer laat lopen. Het frame is in technisch opzicht state of the art: dankzij 3d-scans sluit het nauw aan op het lichaam, het heeft een extreem lichtgewicht behuizing van koolstofvezel en het zit vol met geavanceerde elektronica en complexe algoritmen. Maar uiteindelijk gaat het niet om de techniek, maar om de patiënt. Door nauw samen te werken met een dwarslaesiepatiënt zorgt het team ervoor dat hun werk ook écht voorziet in een behoefte.
Ook bij ROBOpop draait het om hightech innovaties voor de mens, om robots die zich op een sociaal geaccepteerde manier gedragen. Sander Lieftink, commercieel directeur van TMC: ‘Mensen willen steeds langer thuis blijven wonen. Daar hebben ze hulp bij nodig, maar die is niet altijd voorhanden. De robotica kan taken overnemen die voorheen door mensen werden gedaan, tot en met het vormgeven van sociale interactie. Zo kunnen robots een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.’ De eerste ‘gezelschapsrobots’ zijn inmiddels een feit. Ook hier is het uitproberen wat werkt en wat niet werkt in real-life situaties, bijvoorbeeld bij oma thuis.
Gerard de Nooij wil met het platform Ongehinderd iedereen met een lichamelijke beperking helpen aan maximale bewegingsvrijheid. Ongehinderd ontwikkelde een app waar iedereen de leukste, goed toegankelijke plekken kan vinden om zijn vrije tijd optimaal te besteden. ‘Je zult verbaasd staan hoe onnodig lastig het soms is om te parkeren, ergens naar binnen te gaan of naar de wc te gaan’, zegt hij. ‘Wie onze app gebruikt hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken.’ Ook stimuleert Ongehinderd gemeenten om de toegankelijkheid van locaties te vergroten. Ongehinderd werkt met getrainde testers.
De rode draad van de dag: ‘Met de mensen, voor de mensen; people drive technology’, zegt Sander Lieftink. ‘We neigen er als technici wel eens naar om te vergeten waar we het allemaal voor doen. InnovatiekrachtNL zette dat weer eens scherp op het netvlies van onze relaties en onze werkondernemers. De reacties waren overweldigend. Mensen waren onder de indruk van de verhalen en er ontstonden ter plekke nieuwe relaties. Als technologiebedrijf willen wij onze werkondernemers en relaties optimaal ondersteunen bij maatschappelijk relevante innovatie. Ik denk dat dit event daar een fantastische bijdrage aan levert.’