Nieuws

Internationale coalitie voor afbouw fossiele subsidies groeit tijdens COP29

COP29

Tijdens de klimaatconferentie COP29 in Bakoe hebben drie nieuwe landen zich aangesloten bij een internationale coalitie die zich inzet voor het afbouwen van fossiele subsidies. Colombia, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zijn de nieuwste deelnemers aan de Coalition on Fossil Fuel Incentives and Subsidies, een initiatief dat in 2023 werd gelanceerd onder leiding van Nederland. Hiermee groeit de coalitie naar een totaal van zestien deelnemende landen.

De coalitie heeft als doel om het internationale beleid rondom fossiele voordelen en subsidies transparanter te maken en gezamenlijk af te bouwen. Deze subsidies en voordelen worden vaak als een belemmering gezien in de wereldwijde energietransitie, omdat ze het gebruik van fossiele brandstoffen blijven ondersteunen.

Focus op transparantie, samenwerking en ondersteuning

De samenwerking binnen de coalitie richt zich op drie hoofdaspecten:

  1. Transparantie: Het in kaart brengen van bestaande fossiele voordelen en subsidies om deze beter inzichtelijk te maken. Veel landen hebben moeite om een volledig beeld te krijgen van waar deze financiële voordelen liggen.
  2. Barrières slechten: Internationale afspraken verbeteren om de afbouw van fossiele subsidies te vergemakkelijken. Omdat veel van deze voordelen internationaal worden bepaald, is het voor individuele landen lastig om ze zelfstandig aan te passen.
  3. Ondersteuning: Landen delen kennis en ervaringen over nationale afbouwtrajecten en helpen elkaar om stappen te zetten in de verduurzaming van hun economie.

In Nederland wordt geschat dat ongeveer de helft van wat als fossiele voordelen wordt aangemerkt – goed voor zo’n €20 miljard – internationaal is vastgesteld. Dit benadrukt het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Rol van IISD in de professionalisering

Om de groei van de coalitie te ondersteunen, heeft het International Institute for Sustainable Development (IISD) de rol van organisatorische partner op zich genomen. Dit instituut zal bijdragen aan de verdere professionalisering van de coalitie en coördineren hoe landen hun kennis en best practices uitwisselen. Met deze stap wil de coalitie haar effectiviteit vergroten en concrete resultaten boeken.

De deelnemende landen hebben afgesproken in 2025 opnieuw verslag te doen van de geboekte resultaten. Naast het verder versterken van de samenwerking, ligt de focus de komende tijd op het implementeren van concrete maatregelen om fossiele subsidies af te bouwen. Een tijdlijn en aanvullende informatie over de voortgang zijn beschikbaar via de website van IISD.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten