Nieuws
0

Intubatierobot werkt nauwkeuriger

Indra Waardenburg

Een anesthesist van het McGill University Health Centre in Montreal heeft de eerste intubatierobot ontwikkeld, die met behulp van een joystick op afstand is te bedienen.

Het robotsysteem met de naam KIS (Kepler Intubation System) brengt met behulp van een met camera uitgeruste laryngoscoop (apparaat dat de luchtpijp verwijdt) een beademingsbuisje in bij een patiënt. Dit moet heel precies gebeuren en vereist daarom normaal gesproken de nodige ervaring. Volgens de anesthesist gaat deze procedure met de robot een stuk nauwkeuriger dan handmatig.

 

De specialist testte zijn intubatierobot eerst uit op de luchtwegen van medische simulatie poppen, waarna hij begin deze maand de eerste intubatie bij een patiënt succesvol uitvoerde. Hij verwacht dat het gebruik van KIS in de toekomst een standaard procedure gaat worden. KIS is overigens niet de eerste robot die de anesthesist heeft bedacht. Eerder kwam hij al met de McSleepyTM. Deze robot is in 2008 ontwikkeld om narcosemiddel automatisch en gedoseerd toe te dienen aan de patiënt.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×