Nieuws
0

Invloed van zonne-straling op klimaat bestudeerd

Mischa Brendel

Naar verwachting zal op 9 februari DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) worden gelanceerd.

Deze satelliet zal zich tussen de aarde en de zon positioneren en zonnewind (plasma uitgestoten van het oppervlak van de zon) en zonnedeeltjes in de gaten houden, alsook metingen verrichten aan de zonnestraling die de aarde bereikt.

Voor deze tweede functie draagt de satelliet het instrument NISTAR (National Institute of Standards and Technology Advanced Radiometer) bij zich. Deze radiometer, door NASA ontwikkeld maar nu in het bezit van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), meet de absolute hoeveelheid straling die het door de zon bestraalde deel van het aardoppervlak uitzendt en vergelijkt dit met de hoeveelheid zonnestraling die de aarde bereikt. De metingen moeten inzicht verschaffen in hoeveel zonnestraling de aardatmosfeer vasthoudt en hoeveel ze reflecteert.

Lees verder onder de afbeelding

DSCOVR moet meer licht werpen op de invloed van zonnestraling op het klimaat (Copyright: NASA)

De satelliet zal zich positioneren op het Lagrangepunt 1, een positie tussen de aarde en de zon waarbij de zwaartekrachten van beide hemellichamen even sterk aan de satelliet trekken. Vanwege de rotatie van de aarde om zijn eigen as, zullen de effecten van verschillende oppervlakten, reliëfs en bebouwingen zichtbaar worden in de metingen van NISTAR.

Andere instrumenten die DSCOVR bij zich draagt zijn PlasMag (Plasma-Magnetormeter), die de zonnewindactiviteit meet, en EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera), die spectraalbeelden van het door de zon bestraalde deel van de aarde maakt om onder meer de hoeveelheden ozon en aerosolen in de atmosfeer te meten.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×