Nieuws
0

Japanse satelliet ‘Dageraad’ schiet voorbij Venus

Armand van Wijck

Op dinsdag 7 december kwam de Japanse Venus Climate Orbiter (VCO) na een reis van zo’n zes maanden aan bij onze naaste buurplaneet Venus. De VCO-satelliet, ook wel Akatsuki (Dageraad) genoemd, moest in een baan om Venus worden gebracht, om daar twee aardjaren lang meteorologische data te verzamelen.

Het is de Japanners echter niet gelukt om Akatsuki in een omloopbaan om Venus te krijgen. Bij de aankomst nabij Venus volgde een ongebruikelijk lange radiostilte waardoor akatsuki niet meer op tijd aan te sturen was en langs Venus scheerde.

 

“Het Japanse ruimteagentschap JAXA onderzoekt nu of over zeven jaar, als Akatsuki vanzelf weer in de buurt van Venus is gekomen, een nieuwe poging kan worden ondernomen om de ruimtesonde in een omloopbaan om de planeet te brengen. Er is niet voldoende brandstof om nu af te remmen en om te keren.”, zo meldde de nieuwssite nu.nl.

 

De Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) hoopte met Akatsuki meer te weten te komen over de atmosferische circulatie op Venus. Daarnaast moest Akatsuki data verzamelen over het grondoppervlak van Venus en over zodiakaal licht, zonlicht dat verstrooid is door ruimtegassen.

 

Het verlies van Akatsuki is betreurenswaardig, want de ruimtesonde is uitgerust met technologische hoogstandjes. Zes sensoren moesten iedere twee uur metingen verrichten. Twee Infrared Imagers (IR1 en IR2) observeren de atmosfeer vanaf de grond tot halverwege. Een Ultraviolet Imager (UVI) en een Longwave Infrared Camera (LIR) doen metingen aan de top van de atmosfeer, waarbij ze ook windvectoren berekenen aan de hand van kleinschalige kenmerken. Een Lightning and Airglow Camera (LAC) wordt ingezet om aanwezige lichtgloed en – door de wetenschap voorspelde – bliksem te detecteren. Als laatste gebruikt Akatsuki radiogolven om verticale profielen te maken van atmosferische temperatuur, zwavelzuur en de ionosfeer.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×