Nieuws
0

Kameleonprint door nieuwe techniek

Marianne Pinckaers

Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben een techniek ontworpen om materialen van kleur te laten veranderen door te spelen met de luchtvochtigheid en met de hoeveelheid calcium. Zo hebben ze een blauw vak gecreëerd waarin een bloem verschijnt als je erop ademt.

Het ‘schilderijtje’ is blauw in droge toestand, maar zodra er water wordt toegevoegd veranderen de kleuren. Op plekken met weinig calcium verandert de blauwe kleur in groen. Delen zonder calcium worden oranje. Plaatsen met erg veel calcium blijven juist blauw. Zo kunnen de onderzoekers door met verschillende concentraties calcium te printen alle kleuren van de regenboog maken.

De techniek maakt gebruik van lagen polymeren met verschillende brekingsindices. De dikte van de lagen polymeren bepaalt het interferentiepatroon en dus de weerkaatsing van een specifieke kleur licht. Het aanwezige calcium zorgt ervoor dat de polymeren minder water kunnen opnemen.

‘Het calcium knoopt de polymeerketens aan elkaar, zodat ze minder kunnen uitzetten’, legt leider van het onderzoek prof.dr. Schenning (macromoleculaire en organische chemie) telefonisch uit. ‘In de natuur komt een vergelijkbaar verschijnsel voor als gebruikt is voor het schilderij in vlinders, kevers en vogels.’  vertelt hij enthousiast.

Schenning en zijn team geloven dat de techniek gebruikt kan worden voor decoratie, camouflage en voor echtheidskenmerken op bankbiljetten.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten