Nieuws
0

Kamp onthult Nationale Iconen

Mischa Brendel

De drie nieuwe Nationale Iconen zijn Blue Energy, Growboxx en Lighthouse.

Dit maakte minister Henk Kamp van EZ gisteravond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Er dongen tien finalisten mee naar de titel Nationaal Icoon, die voor het eerst werd verstrekt in 2014.

Blue Energy van bedrijf Redstack is een technologie om elektriciteit op te wekken uit het zoutconcentratieverschil tussen zout en zoet water. Op de Afsluitdijk staat momenteel een pilotinstallatie.

De Growboxx van Groasis is een kartonnen doos waarin bomen of groenten verbouwd kunnen worden. De doos heeft een milieuvriendelijke, waterdichte coating die het mogelijk maakt om ook in droge gebieden bomen en gewassen te telen.

Met Lighthouse van ASML is het mogelijk om radio-isotopen voor bijvoorbeeld medische doeleinden te produceren met een laser en zonder gebruik te maken van verrijkt uranium.

De technologieën die tot Nationaal Icoon zijn benoemd, krijgen ondersteuning van de overheid in de vorm van een minister of staatssecretaris die optreedt als eigen ambassadeur en toegang tot diverse binnenlandse en buitenlandse netwerken, die moeten helpen bij het aantrekken van financiële middelen en nieuwe partners om de technologieën verder te ontwikkelen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×