Mischa Brendel
In de jaarlijkse Keuzegids Masters is te vinden dat van de technische universiteiten de TU/e dit jaar de beste kwaliteit biedt, volgens de studenten; van alle universiteiten komt de TU/e op de vierde plaats. De beste technische opleiding is nanotechniek aan de RUG, op plaats twee.
Nog steeds leveren de meeste technische opleidingen een goede baankans op. Werktuigbouwkunde hoeft alleen tandheelkunde voor zich te laten; elektrotechniek komt op plaats drie. De technische opleiding bouwkunde doet het met het stempel ‘matig’ een stuk slechter, wat gezien de crisis in de bouw niet verwonderlijk is. Verrassender is dat wiskunde en natuurwetenschappen ook deze score behalen. Hoewel er voor wiskundigen momenteel nog voldoende goedbetaalde banen op niveau zijn, wordt de toekomst minder rooskleurig ingeschat.
De technische opleidingen bieden over het algemeen niet alleen goede baanperspectieven, ook de kwaliteit van de opleidingen zelf is bovengemiddeld. Ook hier scoort bouwkunde echter slechter dan de rest: de kwaliteit van de opleiding laat te wensen over, vinden de studenten.
De beste elektrotechniekopleidingen zijn te vinden aan de TU Delft en de Universiteit Twente: van beide instellingen scoort electrical engineering het hoogst. Bij constructiewetenschappen steelt de RUG de show met de eerder genoemde opleiding nanotechniek, die een bijna perfecte score behaalt. Niet alleen bouwkunde, maar ook civiele techniek en industrieel ontwerp scoren minder hoog dan andere technische studies, waarbij industrieel ontwerp aan de TU/e nog het hoogste scoort. Bovendien vinden afgestudeerden in deze richting vaak geen baan op niveau.
De Keuzegids Masters 2014 komt verder ook nog met een algemene waarschuwing: de voorlichting van universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen schiet ernstig tekort. Essentiële informatie over bijvoorbeeld toelatingseisen, kosten en uitvalpercentages, blijkt vaak onvindbaar of achterhaald.