Nieuws
0

Keuzegids: ‘technische opleidingen baanzeker’

Mischa Brendel

Studenten die kiezen voor een technische opleiding, zijn over het algemeen zeker van een baan. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de Keuzegids Universiteiten 2019.

Zo staan in de top 10 van de beste baankansen maar liefst vijf technische studies: informatiekunde, scheikunde & scheikundige technologie, kunstmatige intelligentie, life sciences (waaronder biomedische technologie) en constructiestudies.

De gids, die niet alleen gebaseerd is op de oordelen van studenten zelf, maar ook op die van ‘onafhankelijke keurmeesters’, geeft informatie over de kwaliteit van de opleidingen zelf en over de arbeidsmarktperspectieven van die studies. Wederom scoort Wageningen het hoogst wat betreft de waardering van de studenten en de keurmeesters delen die mening. Overigens is het studiesucces aan Wageningen ook erg hoog.

Als het aankomt op de technische studies zelf, dan biedt informatiekunde de beste baankansen in deze categorie: 99 % van de pas afgestudeerden heeft heel snel een baan voor meer dan twaalf uur per week te pakken. Daarmee is informatiekunde, waarbij men zich bezighoudt met het ‘vertalen’ van data in bruikbare, toe te passen informatie, ook meteen de opleiding die hierin het beste scoort van alle opleidingen.

Scheikunde & scheikundige technologie staan met een afgeronde score van 98 % op de derde plaats qua baanzekerheid. Naast de ‘oude’ banen in de petrochemie, kunnen afgestudeerden zich bijvoorbeeld ook storten op de zonnepanelensector.

Hoewel informatica niet in de top 10 voorkomt, is er nog altijd een grote vraag naar afgestudeerden in deze richting. Dat vertaalt zich onder meer in het startsalaris van deze groep: het gemiddelde maandsalaris ligt op € 3.150.

Kunstmatige intelligentie (nummer 5 in de top 10) is als opleiding, maar ook als cursus/vak binnen andere studies sterk in opkomst. Veel universiteiten bieden de mogelijkheid tot een dubbele bachelor (KI en wiskunde). In Nijmegen kunnen studenten zich specialiseren in Cyber Security en Software Data Science, in Leiden in Bio-informatica en in Utrecht in geneeskundige toepassingen en gametechnologie. Ook de UvA biedt de mogelijkheid tot die laatste specialisatie.

Wat betreft de echt technische vakken liggen de gemiddelde startsalarissen van elektrotechniek (€ 3.010) en werktuigbouwkunde (€ 3.100) ook redelijk hoog. Een opvallende variant in de werktuigbouwkunde is die van Wageningen: de WUR biedt de opleiding agrotechnologie, werktuigbouwkunde gericht op de agrarische sector. Enschede en Eindhoven huizen de opleiding biomedische technologie; Delft heeft als enige de opleidingen maritieme techniek en lucht- & ruimtevaarttechniek. Deze laatste kent een numerus fixus, net als de opleidingen werktuigbouwkunde en biomedische technologie in Eindhoven.

De ‘minder harde’ opleidingen bouwkunde en civiele techniek hebben een lager gemiddeld startsalaris van € 2.680. Ook industrieel ontwerpen scoort met een gemiddeld startsalaris van € 2.690 beneden het gemiddelde.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×