Armand van Wijck
In februari is een Europees onderzoek gestart naar een nieuw aandrijvingsmechanisme voor de ruimtevaart: PulCheR (Pulsed Chemical Rocket with Green High Performance Propellants) werkt met repeterende, korte explosies.
Het Nederlandse Moog Bradford is een van de negen deelnemende bedrijven.
De manier van voortstuwing vertoont sterke gelijkenissen met het afweermechanisme van een bombardierkever (zie foto). Marco van der List, projectleider bij Bradford, legt uit: ‘Vanuit de brandstoftank gaat de brandstof, ofwel stuwstof, via een inlaatklep naar de verbrandingskamer van de motor. Vervolgens begint de reactie in de verbrandingskamer waardoor de inlaatklep sluit. Terwijl alle stuwstof in de kamer reageert ontstaat een hoge drukpuls; de ontstane gasstroom zet uit en levert zo de stuwkracht. Daarna gaat de inlaatklep weer open en herhaalt de cyclus zich.’
Bradford ontwikkelt onder andere de inlaatkleppen, die uiteindelijk met een frequentie van tussen de tien en honderd keer per seconde openen en sluiten.
Volgens Van der List is het een verbetering ten opzichte van conventionele raketaandrijvingen: ‘Die hebben een turbomotor nodig om de stuwstoffen naar de verbrandingskamer te leiden, of moeten de stuwstof vooraf onder hoge druk opslaan, wat resulteert in zware tanks.’
Door de verbeterde efficiëntie van de motor, komen andere stuwstoffen als waterstofperoxide en propyn in beeld, die een lagere energiedichtheid hebben dan het nu veel gebruikte hydrazine. ‘Deze zijn een stuk veiliger om mee te werken, minder belastend voor het milieu en daardoor makkelijker te testen en te gebruiken’, aldus Van der List.
Over drie jaar moet een eerste prototype raketmotor werken.