Nieuws
0

Kleine zwerm satellieten

Mischa Brendel

Op 19 september kwam de eerste van de Swarm-satellieten van ruimtevaartorganisatie ESA aan bij het kosmodroom Plesetsk in Rusland, kort daarop gevolg door de rest.

, waarvan de naam nogal ambitieus lijkt, aangezien het slechts om drie exemplaren gaat, worden allen op 14 november vanaf deze basis gelanceerd met een Rockot-raket.

De drie satellieten zullen het aardmagnetisch veld tot in detail bestuderen. Dit verklaart ook de weinig conventionele vorm van de satellieten, die eruit zien als een trapezium met daaraan een 9 m lange steel, die in de ruimte uitschuift. Aan de uiteinden van de steel bevinden zich de sensoren voor het meten van het magneetveld. Op deze manier wordt voorkomen dat magnetische straling van de rest van de kunstmaan de metingen beïnvloedt.

De drie identieke satellieten meten de magnetische straling van de aardkern, de aardmantel en de aardkost, evenals het magnetisch veld van de oceanen, de ionosfeer en de magnetosfeer. Hiertoe dragen zij een vector field magnetometer (VFM), een absolute scalar magnometer (ASM), een electric field instrument (EFI), een accelerometer (ACC) en een laser range reflector (LRR) met zich mee. De ASM kalibreert het belangrijkste instrument, de VFM, die het magnetische veld van de aarde meet. De EFI meet onder andere de ionendichtheid en het elektrische veld van de aarde; de ACC meet versnellingen die niet door de zwaartekracht worden veroorzaakt, zoals de wind. De SLR tot slot is om vanaf de aarde de afstand tot de satellieten met een laser te meten.

ESA wil met de meetresultaten onder meer ontdekken waarom het magnetisch veld van de aarde in sterkte afneemt.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×