Nieuws
0

Kleinste pico projector voor in de smartphone

Indra Waardenburg

Wetenschappers aan het Fraunhofer instituut in Duitsland hebben een prototype voor de dunste pico projector ter wereld ontwikkeld. Dit prototype is zes millimeter dik en klein genoeg om in een smartphone te passen.

De onderzoekers gebruiken een nieuw lenssysteem om een scherp beeld te krijgen. Het systeem bestaat uit vijfenveertig rode, groene en blauwe microlenzen. Achter elke lens zit een lcd met een resolutie van tweehonderd bij tweehonderd pixels. De beelden die hiermee worden geproduceerd zijn tien keer scherper dan normaal mogelijk is met zo’n klein apparaat en hebben een resolutie van 800 bij 480 pixels.

 

Ondanks dit scherpe beeld heeft de projector een lichtopbrengst van maar elf lumen waardoor deze alleen in het donker te gebruiken is. De beste pico projector nu op de markt heeft een lichtopbrengst van vijftien lumen, maar met dezelfde afmetingen als deze projector zou het prototype van Fraunhofer een lichtopbrengst van negentig lumen hebben. De volgende stap bij het verbeteren van het prototype is het verkleinen van de lcd pixels van 8,5 micrometer naar minder dan 3 micrometer.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×