Nieuws
0

Klemvast met veiligheidsproducten van ACE Stoßdämpfer

ACE Stoßdämpfer

Of het nu om elektromobiliteit, luchtvaarttechniek of veiligheidssystemen in auto’s gaat: een testinstallatie moet niet alleen doen waarvoor deze bedoeld is, maar ook zo efficiënt en goedkoop mogelijk werken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Sonplas GmbH, marktleider op het gebied van montage- en testinstallaties, in een van zijn nieuwste testbanken innovatieve klemelementen van ACE Stoßdämpfer verwerkt.

Sonplas is marktleider op het gebied van montage- en testinstallaties en biedt haar klanten pasklare oplossingen. Door een eigen Research & Development-afdeling is Sonplas altijd op de hoogte van de nieuwste technische eisen die de markt stelt – en kan er, veel belangrijker, ook aan voldoen. ‘Vooral bij het vertragen van aandrijfmechanismen maken we graag gebruik van de producten van ACE, omdat ze kwalitatief hoogwaardig, innovatief en veelzijdig zijn.

In dit geval ging het erom de elektrische aandrijving van de testinstallatie te ondersteunen. Op een vooraf gedefinieerd moment blokkeert de aandrijving de meetkop, vertelt Lukas Sepaintner, constructeur bij Sonplas. De servomotor van de aandrijving schakelt zichzelf dan uit, zodat de meetkop niet meer kan bewegen. Om er 100 % zeker van te zijn dat hij ook echt op zijn plek blijft, worden vervolgens de klemelementen geactiveerd. Daarna wordt het te testen onderdeel onder druk gezet, zodat een tegenkracht van ongeveer 5 kN ontstaat. Na een test van 30 seconden wordt de druk uitgeschakeld. Zo valt ook de tegenkracht weg. Vervolgens worden de klemelementen gelost en keert de elektrische aandrijving terug naar zijn uitgangspositie. De meetkop zelf loopt over twee geleidingswagens. De assen die door de klemeenheden heen gaan, zijn alleen bedoeld om de kracht vast te houden. De klemeenheden zijn met een soort koppeling aan de meetkop bevestigd en daarmee afhankelijk van diens tolerantie.

Lees verder onder de foto


Sonplas GmbH werkt in zijn R&D-lab met klemelementen van ACE Stoßdämpfer

Deze testinstallatie wordt gebruikt bij diverse klanten van Sonplas en moet bovendien 120 testsituaties per uur aankunnen. Daarom moest in het assortiment van ACE een klemelement gevonden worden dat niet alleen de gevraagde krachten aankan, maar ook minstens 1,5 miljoen keer kan klemmen. Bovendien moest het element een gewicht van 40 kg kunnen vasthouden. Uiteindelijk bleek dat voor Sonplas klemelementen van het type LOCKED PN63-20-2-6B ideaal waren. Met klemkrachten van 3.600 N en een klemmoment van 35 Nm werken deze klemelementen bij een druk van 6 bar duidelijk effectiever dan bijvoorbeeld hydraulische klemsystemen – en daarbij zijn de systeemkosten ook nog eens lager.

Voor Sonplas betekent dat niet alleen de gewenste klemoplossing, maar ook dat een kleinere aandrijving van de testinstallatie voldoende zou zijn. Hiermee kon dus ruimte bespaard worden.

 

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×