Nieuws
0

Klimaatverandering is big business

1fd88ff2a58478639b577ae138d01ffcc90957b6

Teake Zuidema

De door Nederland georganiseerde conferentie had Climate First zullen heten, maar dat was een wat al te duidelijke sneer richting president Trump.

Daarom spraken staatssecretaris Sharon Dijksma, de Californische gouverneur Jerry Brown en anderen vorige week woensdag in San Francisco op een bijeenkomst die Climate is Big Business heette.

Californië is met zijn eigen brandstofstandaard, een eigen emissiehandel­systeem voor CO2 en hoge doelstellingen voor de energietransitie de Amerikaanse koploper wat betreft klimaatbeleid. Nu Trump op de rem trapt, wil gouverneur Brown juist meer gas geven. ‘We moeten klimaatverandering nú aanpakken, uitstel maakt oplossingen alleen maar duurder’, aldus Brown, die zich de facto opwerpt als Amerika’s onderhandelaar met de rest van de wereld.

‘Nederland en de EG steunen het klimaatbeleid dat Californië de afgelopen tien jaar heeft gevoerd’, zei Dijksma. ‘En jullie hebben koers gehouden ondanks de sterke tegenwind uit het oosten.’ De staatsecretaris benadrukte de grote mogelijkheden voor het bedrijfsleven: ‘Investeren in het klimaat betekent banen en economische groei.’ Implementatie van het akkoord van Parijs zal wereldwijd ruim € 12 biljoen aan investeringen losmaken.

Hugh Welsh, directeur van DSM North America, een divisie van de Koninklijke DSM, noemde zijn 115 jaar oude werkgever een voorbeeld hoe een bedrijf dat is opgebouwd op fossiele brandstoffen, om kan schakelen naar een ander bedrijfsplan. Investeren in het klimaat zal volgens Welsh een bedrijf niet alleen omzet opleveren, maar het ook bestand maken tegen aanstormende veranderingen.

Niet alle ondernemers zijn blij met de voortrekkersrol van Californië. ‘Door de strikte milieuwetten en het klimaatbeleid hebben bedrijven hier hogere kosten dan in andere staten’, zegt Robert Lassley, president van de California Business Round Table. Lassley, die overigens niet op de conferentie aanwezig was, verwacht dat bedrijven Californië – de op vijf na grootste economie van de wereld – zullen verlaten wanneer de milieuregels in andere staten door het beleid van Trump juist soepeler worden.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten