Nieuws
0

Knobbelzwijn met verwoestende scheten

Mischa Brendel

Zo populair als de A-10 Thunderbolt II – beter bekend als de Warthog (knobbelzwijn) – is bij de Amerikaanse troepen, zo impopulair is het bij de leiding van de luchtmacht.

Voor de nieuwste editie van het populairwetenschappelijk tijdschrift KIJK schreef Leo Polak een zeer fraai overzichtsartikel over dit iconische, maar volgens velen ook onooglijke vliegtuig.

Een belangrijke reden voor het gebrek aan enthousiasme bij de Amerikaanse luchtmachtleiding is het feit dat hij als enige Amerikaanse gevechtsvliegtuig primair is ontwikkeld om grondtroepen te ondersteunen (CAS: Close Air Support), wat luchtmachtpuristen als minder belangrijk beschouwen. Sinds zijn eerste inzet in 1991 tijdens operatie Desert Storm blijkt het echter een zeer succesvolle machine: de 144 ingezette Warthogs verwoestten in deze oorlog ruim 900 Iraakse tanks, veelal met hun indrukwekkende boordkanon. Deze GAU-8/A Avenger weegt1.828 kg en heeft zeven roterende lopen waarmee het 30 mm grote, met uranium verzwaarde projectielen afvuurt; tot zeventig per seconde. De Avenger maakt bij het vuren een weinig flatteus geluid, dat Amerikaanse soldaten gekscherend ‘farts of death’ (scheten des doods) noemen.

Lees verder onder de video

Al met al is de Warthog, ook wel ‘vliegende tank’ genoemd (het toestel bevat 500 kg aan bepantsering om de piloot te beschermen), een verbluffend stuk techniek. Polaks artikel is een passende ode aan dit indrukwekkende toestel, dat er bijna niet was gekomen en op het punt staat met pensioen te gaan.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×