redactie
Het meest interessante nieuws van de Nederlandse ingenieursbureaus van de afgelopen weken.
De netto-omzet van Arcadis is in het eerste kwartaal gestegen van € 462 naar 655 miljoen, ofwel 42 %. Deze toename is voor het grootste deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten en de acquisitie van het Britse ingenieursbureau Hyder Consulting en het Amerikaanse Callison eind 2014. De autonome omzetgroei bedroeg ‘slechts’ 2 %. Arcadis deed het goed in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Daarentegen liepen de activiteiten in Brazilië en Noord-Amerika terug met respectievelijk 15 en 3 %.
Nereda krijgt internationaal steeds meer voet aan de grond. Royal HaskoningDHV mag het waterzuiveringsconcept gaan installeren bij de Hartebeestfontein Wastewater Treatment Works, in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waar ook Johannesburg en Pretoria in liggen. Nereda, dat water zuivert met behulp van aerobe micro-organismen, is ontwikkeld door onder meer de TU Delft, STOWA en Royal HaskoningDHV. Er zijn volgens het ingenieursbureau wereldwijd inmiddels tientallen Nereda-installaties opgeleverd of in aanbouw.
Eind april is de tunnel bij de Neherkade in Den Haag opengesteld voor autoverkeer. Volgens Iv-Groep, dat een ontwerp maakte dat met 30 % minder beton toekon dan in het referentieontwerp stond, is de tunnel met een ‘extreem korte doorlooptijd’ gerealiseerd. De tunnel leidt auto’s onder het drukke kruispunt met trambanen bij de Neherkade door en zorgt niet alleen voor betere verkeersdoorstroom en -veiligheid, maar ook voor betere luchtkwaliteit in het gebied, aldus Iv-Groep.
Witteveen+Bos, het KNMI en de Wageningen Universiteit (Meteorologie en Luchtkwaliteit) hebben de handen ineen geslagen om een meetmethode te ontwikkelen die het zogenaamde urban heat island-effect, dat beschrijft hoe hitte in stedelijke omgeving een sterker effect heeft dan daarbuiten, in kaart brengt. De Urban Climate Assessment & Management-methodiek (UCAM) bepaalt de invloed van de stedelijke omgeving op hitte-gerelateerde gezondheidsrisico’s en de ernst daarvan. Ook geeft UCAM handvatten voor planologische veranderingen om de situatie te verbeteren. De methode is nog niet toegepast in Nederland, wel als test in een wijk in het Belgische Gent.
Bouwbedrijf Ballast Nedam, waar de adviesafdeling Ballast Nedam Engineering onderdeel van is, verkeert in grote moeilijkheden. Het bedrijf heeft zich enorm misrekend in de kosten van de verbreding van de A15, een miljardenproject dat Ballast Nedam geheel heeft moeten voorfinancieren. Experts noemen de dreigende ondergang van het bedrijf een gevolg van het sturen op prijs en het aannemen van veel te grote projecten, waardoor de risico’s onbeheersbaar worden. Opsplitsing van het bedrijf in kleinere onderdelen is een mogelijk reddingsscenario, maar er wordt ook geopperd dat Rijkswaterstaat, dat opdracht gaf voor uitbreiding van de A15, een deel van de kosten alvast betaalt.