Nieuws
0

Kort nieuws ingenieursbureaus

Benno Boeters

Het belangrijkste nieuws van de Nederlandse ingenieursbureaus van de afgelopen week in een beknopt overzicht.

Tijdens de mijnbouwbeurs Mining Indaba in Kaapstad (Zuid Afrika) hebben Witteveen+Bos, Fugro, Royal HaskoningDHV en IHC zich vorige maand gepresenteerd als het Dutch Water & Mining Platform. Bijeengebracht door Netherlands Water Partnership willen de ingenieursbureaus en IHC Nederlandse kennis in watermanagement, zuivering en hergebruik van water inzetten. Waterzuivering kan milieurampen met bezwijkende opslagreservoirs van vuil mijnwater voorkomen.

Iv-Infra heeft de Moerdijkbrug geïnspecteerd en werkt de bevindingen uit in een conserveringsadvies en onderhoudsplan voor Prorail. Vooral het deel van de oude stalen brug boven de rails (‘bovenkant spoorstaaf’ en hoger) is gevoelig voor corrosieschade omdat hier het staal behandeld is met een bitumenproduct, flintkote. Die roest is bovendien vaak moeilijk zichtbaar onder het oppervlak. In 2005 en 2008 is de brug onder de spoorstaaf voorzien van een epoxylaag. Om de bovenkant van de vakwerkbrug te inspecteren is een werkschip ingezet met daarop een hoogwerker.

Bij een andere inspectie, bij de op afstand bediende nieuwe Super Quay Cranes van Kalmar Rotterdam op de tweede Maasvlakte, constateerde Iv-Infra dat verschillende portaltrolley’s niet correct waren geassembleerd. Het gaat met name om het uitlijnen van de wielen. De op afstand bediende superkranen, de grootste ter wereld, rijden over de kade langs een in of uit te laden containerschip. Er worden nu correcties uitgevoerd en Iv-Infra ziet toe op het uitlijnen van wielen en rails.

In twee oudere havens in Rotterdam, Waalhaven en Botlek, werkt Witteveen + Bos mee aan upgrades of vervanging van oude meerboeien en trospalen, in opdracht van het Havenbedrijf. Ook krijgen sommige ligplaatsen meer ruimte zodat langere schepen kunnen aanleggen of tijdelijk aanmeren. Ook wil men de boord-boordoverslagcapaciteit vergroten. Aanpassing van de ligplaatsconfiguraties is nodig voor een efficiëntere benutting van de ruimte in de havens. De overslag in de Botlek en de Waalhaven is voornamelijk chemie en droge bulk. De groei in de overslag van 4,9 % in 2015, een nieuw record voor de Rotterdamse haven (in totaal ruim 466 miljoen ton), was grotendeels toe te schrijven aan de aanvoer van meer ruwe olie en olieproducten. W+B was ook betrokken bij het project Ligplaatsen Calandkanaal.

Grontmij verkocht op 1 februari zijn afdeling voor wateranalyse aan Eurofins. Het ingenieursbureau, nu onderdeel van Sweco, vindt onderzoek van water op biologische of toxicologische kwaliteit niet behoren tot de kernactiviteiten. Het Team Aquatische Ecologie valt nu onder de laboratoriumorganisatie Eurofins, die analyses doet op voedingsmiddelen, medicijnen, milieuverontreinigingen en water. Eurofins Scientific telt meer dan 20.000 medewerkers, die in ongeveer 200 laboratoria in 38 landen hun werk doen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×