Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

Kort technisch nieuws van onze Oosterburen

Stadtwerke Augsburg (SWA) bouwt een 10 MW , die overschotstroom van zon en wind omzet in warmte. De installatie werkt als een grote elektrische dompelaar die water opwarmt, zoals bijvoorbeeld het mechanisme in een waterkoker. Het opgewarmde water wordt direct in het stadsverwarmingsnet van Augsburg gevoerd, of opgeslagen in een buffer. Het omzettingsrendement van stroom naar warmte is bijna 100%. De installatie kost € 1,5 miljoen. Elektriciteitsbedrijven betalen de SWA om de power-to-heat-installatie in bedrijf te houden.

Het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz heeft een van alle gemakken voorziene elektrische auto ontwikkeld. De vier wielen worden aangedreven door naafmotoren en zijn 90° draaibaar. Daardoor kan de  ter plekke om zijn as draaien en zijdelings inparkeren. De auto is voorzien van zes 3d-camera’s en sensoren en kan autonoom rijden. De topsnelheid bedraagt 65 km/h en de actieradius maximaal 70 km. Meerdere Smart EO’s kunnen tot een treintje worden gekoppeld, waarbij de voorste stuurt en de anderen volgen.

Het Bundeskriminallamt heeft samen met Fraunhofer een  ontwikkeld, die bescherming biedt tegen aanslagen. Het aramidevezeldoek is bestand tegen inslag van kogels uit een handvuurwapen. De ‘Raptor’ ontvouwt zich in 300 ms in een halve cirkel rond één of enkele personen en houdt 15 minuten stand. De airbag met gasgenerator weegt 60 kg.

, de enige in Duitsland die tractiestroom van 16,7 Hz voor het spoorwegnet levert, ondergaat vanaf deze week een 2,5 jaar durende, uitgebreide renovatie. Deze waterkrachtcentrale, met een maximale opslagcapaciteit van 950.000 kWh, is veertig jaar geleden gebouwd samen met kerncentrale Neckarwestheim. Langenprozelten diende steeds voor opslag van overschotstroom van deze centrale, en voor aflevering tijdens spitsuren in het treinverkeer. Maar sinds sluiting van één blok van Neckarwestheim in 2011, vanwege de Atomausstieg, vlakt deze pac het sterk wisselende aanbod van stroom uit zon en wind af.

Het bedrijf Dedrone uit Lohfelden bij Kassel brengt sinds kort een  op de markt. Het apparaat omvat een camera en akoestische sensoren en waarschuwt in een omtrek van 100 m voor nadering van civiele drones. Het geeft dan een alarm dat per app op een mobiele telefoon te ontvangen is. De drone-tracker meet 60 cm in doorsnee, is 15 cm hoog en wordt bevestigd op een muur of dak van een te beschermen object. De tracker kan drones onderscheiden van vogels.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten