Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

f5c542d8d701b8a21a2ec226a6693561725b85e2

Henk Tolsma

  • Bouwen voor vluchtelingen
  • Storingen biogasinstallaties
  • Omkeerbare brandstofcel
  • Kleine diodelaser
  • Hoho Wien

Bouwen voor vluchtelingen

De grote migrantentoestroom noopt Duitsland tot . Een kleine greep daaruit: op vele plaatsen komen semi-permanente noodonderkomens van de grond, zoals op het vliegveld Hahn in de Hunsrück waar een houten appartementengebouw van drie verdiepingen voor 200 vluchtelingen is neergezet, dat later als kantoor kan dienen. De Bundesanstalt Technisches Hilfswerk bouwt op meerdere plekken in enkele dagen neer te zetten ‘Beton-Shelters’, als alternatief voor opvang in tenten. Kortgeleden besloot de Bondsregering met jaarlijks
€ 2,1 miljard de reguliere huizenbouw te stimuleren, om deze met honderdduizend op te schroeven tot 400.000 stuks per jaar.

. Tussen 2004 en 2013 gebeurde dat 657 keer bij de 2.330 biovergassers in Beieren. De helft daarvan kwam voort uit bouwfouten, een derde werd veroorzaakt door tekortschietende bedrijfsvoering en een zesde door falende techniek. Bij een soortgelijk onderzoek in Baden-Württemberg onder 721 biogasinstallaties bleek 10 % daarvan schade aan openbaar water te veroorzaken door ‘niet gesloten schuiven, overloop van de fermenter, falen van het roerwerk en lekkage van de opslagsilo’s.’ Vaak blijken de installaties én de overheidsregulering te ingewikkeld voor de bedrijvende boeren.

Sunfire uit Dresden heeft aan de Amerikaanse marine een geleverd. De containergrote installatie – volgens Sunfire de grootste ter wereld – zet in de ‘power-to-gas’-fase met een rendement van 85 % elektriciteit om in waterstof (maximaal 42 m3/h), die ter plekke wordt opgeslagen. Andersom produceert de brandstofcel met een vermogen van 50 kW en een rendement van 60 % elektriciteit uit waterstof. Omschakeling gebeurt in enkele minuten.

Een die in een schoenendoos past en dunne metalen platen aan elkaar kan solderen of lassen. Deze is in samenwerking tussen twee bedrijven en tien onderzoeksinstituten ontwikkeld in het Duitse researchproject ‘Brightlas’. Een dergelijke laser is op een robotarm te monteren. Tot nu toe zijn diodelasers alleen in een groep met vele tegelijk geschikt voor industrieel werk, maar vanwege het hoge energiegebruik (vermogens van rond 10 kW) en de benodigde koeling levert dat een koelkastgrote machine op.

Wenen krijgt het hoogste houten gebouw ter wereld:
telt straks 24 verdiepingen en reikt tot 84 m. Het wordt een hybride gebouw dat voor driekwart uit hout bestaat; de dragende kern met trappen en liftschachten is van gewapend beton. Hoho Wien kost 10 % meer dan eenzelfde gebouw volledig uit staalbeton. De bouw start binnenkort; oplevering is in 2018.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten