Henk Tolsma
- Regulering drones
- Efficiënte warmtekrachtcentrale
- Huizen voor Namibië
Het Bundesverkehrsministerium bereidt een wetsontwerp voor ter regulering van het verkeer met drones. Wie wil vliegen met drones met een startgewicht van meer dan 5 kg moet eerst een Kenntnisnachweis halen, wat overeenkomt met een rijbewijs. Bovendien moet duidelijk zijn van wie een drone is, door deze te merken of er een naam op te zetten. Verder moeten drones met een startgewicht hoger dan 25 kg binnen het zicht van de operator blijven. Duitsland telt zo’n 400.000 drones.
De Stadtwerke Kiel gaat een zeer efficiënte warmtekrachtcentrale bouwen. Deze bestaat uit drie elementen: een centrale met twintig gasmotoren, een warmtebuffer en een grote elektrische verwarmingsketel. De individueel regelbare gasmotoren drijven generatoren aan, de afvalwarmte wordt gebruikt voor stadsverwarming. Als er vraag is naar stroom en niet naar warmte, wordt de laatste opgeslagen in een 60 m hoge warmtebuffer. Andersom – weinig stroom, veel warmte gevraagd – wordt met het stroomoverschot in een grote elektrische ketel (35 MW) water verwarmd, waarmee de warmtebuffer wordt gevoed. Deze nieuwe wk-centrale met een rendement van 90 % vervangt een oude kolencentrale.
Tesla heeft Grohmann Engineering uit Prüm (bij de Belgische grens) overgenomen. Grohmann moet voor Tesla de techniek ontwikkelen om de autoproductie de komende jaren te verhogen van de huidige 100.000 naar een half miljoen stuks. Het bedrijf ontwerpt al dergelijke installaties voor de elektronica- en auto-industrie, bijvoorbeeld voor de productie van batterijen. Grohmann had vorig jaar met 790 medewerkers een omzet van € 123 miljoen. Dat moet de komende jaren verdubbelen.
Negen technisch-wetenschappelijke instituten hebben een databank opgezet waarin al het door Duitse overheden sinds 1970 gesubsidieerde energieonderzoek terug is te vinden. De EnArgus-databank draait als prototype sinds vorig jaar, maar april 2017 is er een versie 2.0 gereed. Onlangs is er een wiki aan toegevoegd die verwijst naar duizenden onderzoeksprojecten met gesubsidieerd bedrag en uitvoeringsorganisatie. Invoering van trefwoord ‘windenergie’ levert 1963 projecten op.
Stenen uit woestijnzand met noppen zoals bij Lego. Hiermee wil startup Polycare Research Technology uit Gehlberg huizen bouwen voor de arme bevolking in de Namibische woestijn. Woestijnzand is ongeschikt als bouwmateriaal, maar door het te mengen met een kunsthars wordt het mogelijk er stenen van te gieten. Die drogen binnen een dag, zijn harder dan beton en ook vuur- en waterbestendig. Dankzij de noppen kunnen muren handmatig worden gestapeld, en vervolgens worden de stenen vastgeschroefd. Er zijn al enkele huizen mee gebouwd.