Henk Tolsma
Kort technisch nieuws van onze Oosterburen
Kirow uit Leipzig is één van die onbekende parels van de Duitse ‘Mittelstand’ (het mkb). In 1994 voor één Duitse Mark overgenomen uit de failliete DDR-boedel is het nu wereldmarktleider in de bouw van spoorkranen en slakkentransporteurs voor hoogovens. Het bedrijf telt 360 medewerkers en had in 2014 een omzet van € 110 miljoen. Kirow levert spoorkranen in vier versies: de grootste betreft de achtassige Multi Tasker 1600, met een draagvermogen van 1.600 ton, voldoende om een complete locomotief op het spoor te tillen of ervan te verwijderen. Vrijwel de hele productie van deze MT1600 gaat naar China.
Noorwegen is inmiddels de grootste gasleverancier voor West-Europa. Het Noorse staatsbedrijf Gassco ziet Noord-Duitsland – en dus niet Noord-Nederland, dat het zo graag wil zijn – als ‘rotonde’ voor levering van nog meer Noors gas aan West-Europa. Er liggen al drie pijpleidingen – Europipe 1 en 2 naar Bornum en Norpipe naar Emden – van Noorse gasvelden naar beide Duitse plaatsen, waar Gassco ook gasbehandelingsstations heeft. Sleeswijk-Holstein beschikt bovendien over natuurlijke gascavernes. Gassco besloot onlangs het gasbehandelingsstation In Emden voor € 680 miljoen te vernieuwen en uit te breiden.
Duitsland begon al in 1980 met de bouw van de eerste power-to-gas-installatie. Momenteel telt het land er vijftien, waaronder die van E.on in Falkenhagen, Entertrac in Prenzlau, Thüga in Frankfurt en die van Audi in Werlte. Deze hebben een totale capaciteit van 20 MW. ‘Verschwindend wenig’, aldus een betrokkene. Er zijn daarnaast vijftien installaties in aanbouw. Het doel voor 2022 is 1.000 MW power-to-gas. De ontwikkeling wordt gehinderd door hoge investerings- en bedrijfskosten.
Jugend Forscht bestaat vijftig jaar. In die tijd hebben 250.000 jongeren (voor tweederde jongens) hun creatieve ideeën door jury’s laten beoordelen. Er is een algemene winnaar, maar er zijn ook regionale prijzen en prijzen per vakgebied. De Duitse Bondspresident reikt jaarlijks een eigen onderscheiding uit. Vele van de huidige onderzoeksprojecten zijn geïnspireerd door de Energiewende. De competitie staat open voor eerstejaars studenten techniek en natuurwetenschappen.
De Velocité, ontwikkeld door Carbo Fibre Tec uit Friedrichshafen, is een fiets met Transrapid-aandrijving. In de koolstofvezelversterkte achtervelg zijn 360 magneetjes (180 aan elke kant) geïntegreerd, in de achtervork van het eveneens koolstof frame is een spoel opgenomen. Elk magneetje meet 10 x 10 x 2 mm en weegt 2 gr. Koolstofvezel garandeert vanwege zijn stijfheid een zeer stabiele luchtspleet tussen magneten en spoel. De 500 W accu’s en vermogenselektronica zijn ook in het frame verwerkt. Bij het afremmen wordt energie teruggeleverd. De hele fiets weegt 14 kg.