Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

redactie

  • Schone bouwmachines
  • Bioenergiedorf 2.0
  • Recycling actieve kool
  • Ziekenhuizen gehackt
  • 3d-printer bouwdoos

Schone bouwmachines

Tractoren, shovels en baggermachines hebben de naam meer en viezere uitlaatgassen te verspreiden dan auto’s. Maar volgens Marcus Geimer, hoogleraar mobiele werktuigmachines aan het Karlsruher Institut für Technologie, ligt dat anders. Na veel rekenwerk – de uitworp van dieselauto’s wordt gemeten in g/km, die van mobiele werktuigen in g/kWh – concludeert hij dat bouw- en landbouwwerktuigen schoner zijn. Deze machines maken al op grotere schaal dan dieselauto’s gebruik van technieken om emissies te beperken, waaronder gekoelde uitlaatgasterugvoering, deeltjesfilters en scr-katalysatoren.

Jühnde bij Göttingen was tien jaar geleden met zijn warmtekrachtcentrale op zelf geproduceerd biogas het eerste ‘Bioenergiedorf’ van Duitsland. Daarna hebben honderd andere dorpen ook dat predikaat verworven. Maar het duizend inwoners tellende Jühnde zet nu de volgende stap. Het elektrische vermogen van de biogasinstallatie wordt ruimschoots verdubbeld. Er komen twee warmtebuffers van elk 50m3, waardoor de oliegestookte ketel die pieklasten moet opvangen niet meer nodig is. Ook komt er een gasopslag en een Organic Rankin Cyclus-module die stroom opwekt uit de afvalwarmte van de biogascentrale.

Duitsland gebruikt jaarlijks 13.500 ton actieve kool voor reiniging van biogas. Daarbij binden zich zwavelverbindingen aan de kool waardoor hergebruik niet mogelijk is. In Senden bij Münster is onlangs echter een installatie in gebruik genomen die tot tien maal toe recycling van actieve kool mogelijk maakt. De reactor ontdoet de kool van zwavel- en siliciumverbindingen met name door langdurige blootstelling aan oververhitte stoom. Actieve kool wordt gebruikt voor zuivering van biogassen van stortplaatsen, waterzuiveringsinstallaties en afvalverbranders, waarna dit gas kan worden verstookt in gasmotoren.

Hackers hebben it-systemen van Duitse ziekenhuizen – onder andere in Essen, Mönchengladbach, Kleve en Keulen – aangevallen. Op 12 februari werd Klinikum Arnsberg het slachtoffer. Dit ziekenhuis moest twee dagen lang tweehonderd servers stilleggen om verspreiding van een Trojaans paard te verhinderen. Deze was via de mail binnengedrongen. Artsen en verpleegkundigen moesten teruggrijpen naar pen en papier om berichten en laboratoriumuitslagen uit te wisselen.

Fischertechnik uit Waldachtal (Zwarte Woud) brengt in juni een zelfbouw 3d-printer op de markt, geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. Deze bestaat uit 600 onderdelen, waaronder vier stappenmotoren, microcontroller, verwarmde spuitmond met temperatuursensor, afdrukplaat en usb-poort. Compleet: € 699,95. Daar hoort een rol biokunststofdraad bij die in de extruder wordt versmolten en waarmee zaken als doosjes, sleutelhangers en vazen kunnen worden geproduceerd.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×