Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Tweedehands windturbines
  • Patenten autonome auto’s

De website wind-turbine.com is een marktplaats voor tweedehands windturbines. Momenteel zijn er ruim tweeduizend in de aanbieding. Er zijn inmiddels vijfduizend geregistreerde gebruikers uit honderddertig landen. De site wordt volgens directeur Bernd Weidman maandelijks 25.000 keer aangeklikt. Eenderde van de handel speelt binnen Duitsland. Ook bemiddelt de site bij verkoop van nieuwe windturbines (huidig aanbod ruim duizend) en bij het leveren van winddiensten en -onderhoud.

Duitse autoproducenten en toeleveranciers bezitten de helft van alle wereldwijde patenten op het gebied van autonoom rijden. Dat stelt het Institut der Deutschen Wirtschaft na inventarisatie van de 5.839 sinds 2010 aangemelde octrooien op dit gebied. Bosch is nummer één met bijna duizend patenten, Audi tweede met 516. De top tien telt nog vier Duitse bedrijven. Nieuwkomers Tesla, Apple en Google bezitten slechts 7 % van de intellectuele eigendomsrechten voor autonoom rijden, waarvan Google met 338 patenten veruit de grootste is.

Oswald Elektromotoren is een van de winnaars van de Deutscher Umweltpreis 2017. De firma krijgt deze onderscheiding voor haar torquemotoren. Deze hebben een groot draaimoment, gebruiken de helft minder stroom dan andere elektromotoren, ze zijn kleiner en geluidsarm en er is geen overbrenging (zoals tandwielen) nodig. Een bijzondere eigenschap is, dat ze, als de rotor door overbelasting tot stilstand komt, hun kracht blijven uitoefenen bij gelijkblijvende stroomsterkte. Ze moeten wel voor elke toepassing op maat worden geproduceerd.
https://goo.gl/zkkz5N (PDF)

Bij elektrische auto’s gaat het niet om bereik en laadtijd maar om de prijs, zegt hoogleraar Günther Schuh van de RWTH Aachen. Hij heeft de e.Go Life ontworpen, een auto die maart 2018 in productie gaat en de koper slechts € 16.000 – inclusief batterij – kost. Het basismodel heeft een bereik van 100 km, weegt 650 kg zonder batterij, en de 30 kW Bosch-motor versnelt de auto van 0 naar 50 km/h in vijf seconden. De e.Go Life is 3,35 m lang (65 cm langer dan de Smart) en heeft vier zitplaatsen.

Duitsland telt jaarlijks 2.800 tentoonstellingen. Van hele grote als de Hannover Messe, de K in Düsseldorf en de Achema in Frankfurt am Main, tot kleintjes als die voor kooikarpers en aquaria in Kalkar. Een middelgrote beurs is de onlangs gehouden – vierjaarlijkse – Drinktec in München, met 1.750 exposanten en 76.000 bezoekers. Het gaat hier vooral over innovaties in bier, wijn, brouwen en destilleren. De trend is naar lichtere wijnen verrijkt met smaken van exotische vruchten, zoals ananas en grapefruit.

Onderwerp:
AiDuurzaamheidMilieuRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×