Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Kunststof vliegwiel
  • Spookrijders stoppen
  • Dure concertzaal

Stornetic heeft een vliegwiel ontwikkeld dat sterk lijkt op de ultracentrifuge voor uraniumverrijking. Het betreft een 60 kg zware rotor van koolstofvezel die in vacuüm in een stalen koker 45.000 toeren per minuut kan draaien. Het vliegwiel kan bijvoorbeeld dienen voor afvlakking van de stroomvoorziening door duurzame energiebronnen. Stornetic heeft er zestien samengebouwd in een veertigvoetscontainer, waarmee kortdurend een vermogen van 1 MW kan worden geleverd. De startup uit Jülich is een dochter van Enrichment Technology Company dat in Almelo ultracentrifuges bouwt voor Urenco.

Onlangs is waarschijnlijk een ernstig ongeval in de Rennsteigtunnel – met 8 km de langste Duitse verkeerstunnel, in de A71 tussen Erfurt en Schweinfurt – voorkomen door een geavanceerd waarschuwingssysteem. Inductielussen aan weerszijden van de toegangen herkennen de rijrichting van het verkeer. Een landbouwvoertuig reed aan de verkeerde kant de tunnel binnen en werd ge­signaleerd. De toegang tot de tunnel werd meteen gesloten en auto’s in de tunnel kregen via lichtsignalen waarschuwingen. De tractor is per slagboom gestopt.

BASF heeft een kunststof ontwikkeld speciaal bedoeld voor toepassing in sneeuwkettingen. Het betreft een slijtvaste thermoplastische polyurethaan, ongevoelig voor zout en steenslag, die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. De polyurethaan paneeltjes, aan elkaar gehecht via aramide verbindingsstukken, bevatten pinnen voor grip op ijs. De kunststof kettingen zijn lichter en dunner dan die van staal. Het Franse bedrijf Joubert brengt ze op de markt voor € 270 per paar.

Earebel uit Gallin (bij Hamburg) brengt in vele varianten de Beanie op de markt: mutsen en zweetbanden met twee bluetooth-luidsprekertjes in de stof verwerkt. Mutsen en hoofdtooien zijn van wol of acryl (en in wol ook als breipakket), in vele kleurcombinaties – bijvoorbeeld muts in blauw met knalgele speakertjes – en voor verschillende doeleinden: voor het sporten of als bescherming tegen winterkou. Verkrijgbaar vanaf € 69 per Beanie.

Bouwkostenoverschrijdingen, in Duitsland kunnen ze er ook wat van. Neem de recent opgeleverde Elbphilharmonie. In 2005 begrootte Hamburg de kosten als richtbedrag op € 77 miljoen. Bij het definitieve ontwerp stond de teller echter al op € 277 miljoen, oplevering in 2010. De totale bouwkosten zijn inmiddels vastgesteld op € 866 miljoen. Het is daarmee het op elf na duurste gebouw ter wereld. Maar dan heb je ook wat: het 110 m hoge gebouw omvat twee concertzalen met 2.100 resp. 550 zitplaatsen, een hotel met 250 kamers, 45 luxe-appartementen, een restaurant en een parking voor 500 auto’s.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×