Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Mischa Brendel

  • Fastned naar Duitsland
  • Energie uit zonnewarmte
  • IAA van start
  • Transla TUM geopend
  • Elektrische tractor

De Duitse overheid subsidieert de bouw van 25 snellaadstations door het Nederlandse Fastned met een bedrag van € 4,1 miljoen. De snellaadstations krijgen meerdere laders en komen door heel Duitsland te staan. De subsidie is onderdeel van het programma van Alexander Dobrindt, de Duitse minister van verkeer en digitale infrastructuur, om de infrastructuur voor elektrische auto’s te stimuleren. Fastned verwacht het eerste Duitse snellaadstation, waarbij automobilisten hun e-auto in twintig minuten vol kunnen laden, begin volgend jaar gebouwd te hebben.

Om de Energiewende een succes te maken, meent DLR dat het noodzakelijk is om de energie uit zonnewarmte op te kunnen slaan. DLR gaat met zijn nieuwe testinstallatie TESIS, die op 15 september officieel in gebruik werd genomen, onderzoeken of deze energie in gesmolten zout is op te slaan. Hierbij kijkt het Duitse onderzoeksinstituut vooral naar de opschaling van labschaal naar industriële installaties. Het voordeel van gesmolten zout is dat dit pas bij enkele honderden graden Celsius verdampt en daardoor dus veel energie in de vorm van warmte op kan slaan.

Op 14 september ging de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) in Frankfurt weer van start. Weinig verrassend speelt de elektrische auto een prominente rol, al blijft de dieselwagen een moeilijk uit te bannen fenomeen in Duitsland. De bazen van BMW, Daimler en Volkswagen zien alle drie nog een lange toekomst weggelegd voor de dieselauto. Vooral door het lagere brandstofverbruik, zo stellen ze. Tegelijkertijd ontbreekt de meest prominente speler op de e-automarkt op de IAA: Tesla. Ook enkele andere grote spelers, waaronder Peugeot, Nissan en Volvo, zijn dit jaar niet op de internationale autoshow aanwezig.

Aan de Technische Universität München is een nieuw instituut voor kankeronderzoek, Transla TUM, geopend. Het interdisciplinaire onderzoekscentrum richt zich op nieuwe diagnose- en behandelmethoden voor kankerpatiënten. Het accent ligt hierbij op tumoren in het beenmerg en het verteringsstelsel in het bijzonder. Transla TUM behandelt deze onderzoeksonderwerpen vanuit verschillende disciplines: medicijnen, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, computerwetenschappen, ict en natuurwetenschappen.

De Duitse tractorfabrikant Fendt brengt volgend jaar zijn e100 Vario op de markt, een elektrische tractor die op een enkele lading vijf uur lang kan rijden. Niet alleen levert dat minder schadelijke uitstoot op akkers en op wegen op, zo stelt Fendt, maar ook de geluidsoverlast zal aanzienlijk minder zijn. Het bedrijf stelt dat het op termijn mogelijk moet zijn voor boeren om hun eigen duurzaam opgewekte energie te gebruiken om elektrische tractoren op te laden.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×