Henk Tolsma
- Zonnecel als vlindervleugel
- Huizen printen
- Appartementen-evacuaties
Het amorfe vleugeloppervlak van de vlindersoort Pachliopta aristolochiae kan licht uitstekend absorberen. Onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie hebben diezelfde structuur nu aangebracht in de siliciumlaag van dunnefilm zonnecellen. Deze laag bestaat uit ondiepe gaatjes met diameters tussen 133 en 343 nm. Dit leidt tot een verdubbelde absorptie bij loodrecht invallend licht (vergeleken met een glad oppervlak) en nog eens een verdubbelde absorptie bij lichtinval onder een hoek van 50 graden.
Deutsche Bahn (DB), de grootste stroomverbruiker van Duitsland, wil het aandeel duurzame elektriciteit vergroten van 42 % nu naar 70 % in 2030 en investeert hiertoe in windenergie en waterkracht. Ook moet de CO2-emissie van het railvervoer met de helft omlaag en de energie-efficiëntie omhoog. Daartoe is onlangs in Bremen een eigen STEG-eenheid in gebruik genomen. DB neemt financieel deel in een bij Berlijn te bouwen centrale die draait op windenergie, waterstof en biogas, waarbij windstroom kan worden opgeslagen.
De nieuwe studierichting Nachhaltige Ingenieurwissenschaften (duurzame ingenieurswetenschappen) van de Hochschule Bonn-Rhein-Sieg is gestart met 60 studenten (waarvan 15 vrouwelijke studenten); er waren 500 aanmeldingen. Het betreft een bacheloropleiding opgesteld door de vakrichtingen elektrotechniek, machinebouw en techniekjournalistiek, en omvat vakken zoals duurzame energie, chemie en milieu, energieopslag, en modelbouw en simulatie. De opleiding duurt in totaal zeven semesters, inclusief diverse practica.
Na de brand afgelopen juni in Grenfell Tower in London, waarbij er 80 dodelijke slachtoffers vielen, zijn ook in Duitsland verschillende flatgebouwen ontruimd. Onlangs nog werd het immense appartementengebouw Hannibal II in Dortmund ontruimd. De 800 bewoners zijn ondergebracht in een sporthal. Het probleem is dat alle 400 wooneenheden via ontluchtingskanalen met elkaar en met de parkeergarage zijn verbonden, waardoor rook zich snel kan verspreiden. Hannibal II Dateert van 1976; de benodigde aanpassingen zullen maanden duren.
3d-printers kunnen in de bouw tot een kostenreductie tot wel 30 % leiden, zo rekent VDI Nachrichten, het nieuwsplatform voor ingenieurs voor. De ConPrint3D bijvoorbeeld kan in tien uur de muren van een etage van een flatgebouw neerzetten. De printer van Apis Cor bouwt in een dag tijd voor € 10.000 het geraamte van een huis met een grondoppervlak van 37 m². En de producent van de Contour Crafting portaalrobot claimt de helft tijdwinst bij het optrekken van huismuren. Toch zal het nog zo’n twintig jaar duren voor een 3d-printer een volledig huis met muren, ramen, deuren, leidingen en kabels kan bouwen.